Het belang van een mooie lach

Bijna een op de twee kinderen jonger dan vijftien draagt een beugel. Dat is 15 tot 20 procent meer dan tien jaar geleden.

‘We hebben minder gaatjes dan vroeger, en dat veroorzaakt onrechtstreeks meer plaatsgebrek’, zegt Guy De Pauw, diensthoofd Orthodontie van het UZ Gent.

Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat jaarlijks ruim 56.000 Belgische kinderen een behandeling met een beugel starten. In 2000 waren dat er nog 48.000. Groeien onze tanden schever dan vroeger? Guy De Pauw: Nee, uiteraard niet. Vroeger was er veel minder aandacht voor het belang van een mooie lach en een recht gebit. Bij gaatjes werden vaak al op jonge leeftijd tanden getrokken, waardoor er meer plaats was om de andere recht te laten groeien. Nu zijn er minder gaatjes en is er meer plaatsgebrek. Tegelijkertijd is de slinger een beetje doorgeslagen. Kinderen willen er allemaal fantastisch uitzien. Voor dat mooie gebit zetten ze hun ouders onder druk. Als ze een beugel hebben, kiezen ze zelfs de kleur van de elastiekjes waarmee de blokjes aan de basisboog vastzitten.

Wordt er ook niet steeds meer chirurgisch ingegrepen om de kaken recht te zetten?

De Pauw: Dat raakt inderdaad meer ingeburgerd. De tanden moeten ook na de beugel recht blijven staan, en daar schiet orthodontie soms tekort. Als je niet wilt riskeren dat je de rest van je leven geregeld moet corrigeren, kun je in sommige gevallen structureel ingrijpen en de kaak opereren.

Betaalt het RIZIV alleen terug als het medisch noodzakelijk is om een beugel te dragen? De Pauw: Gek genoeg maakt het RIZIV geen onderscheid tussen beugels die functioneel zijn en beugels die alleen de esthetiek dienen. Als je je tanden niet mooi vindt, kun je ze perfect in de rij krijgen met een beugel. Tot je vijftiende verjaardag keurt het RIZIV elke aanvraag goed. Maar pas op, het kost de ouders nog altijd ruim duizend euro remgeld per kind. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content