Herman Van Rompuy geeft startschot 'Te Gek!? Tour de France' rond zelfdoding

15/07/14 om 13:49 - Bijgewerkt om 13:49

In Brussel is het startschot gegeven voor de Tour de France van 'Te Gek!?'. Een deel van de Tour de France 2014 wordt gereden tijdens de vierde editie van de 'Te Gek?!?-campagne' die in het teken staat van zelfdoding.

Herman Van Rompuy geeft startschot 'Te Gek!? Tour de France' rond zelfdoding

Herman Van Rompuy © BELGA

De "Tour de France" van "Te Gek!? " is op gang geschoten in Brussel. Deze vierde editie, die in het teken staat van zelfdoding, trekt naar de Franse Pyreneeën, waar een gedeelte van het parcours van de Tour de France zal worden gefietst. Onder meer de Col du Hautacam en de Col du Tourmalet staan op het programma.

De Tour de France van "Te Gek!?" wordt dit jaar gereden met een aantal personen die ooit aan zelfdoding dachten of in het verleden een zelfdodingspoging hebben ondernomen. Ook enkele nabestaanden zullen participeren.

Verder zullen onder meer VRT-nieuwsanker Bart Schols, Rick de Leeuw en Koen Buyse de tocht aanvatten. Het thema preventie zelfdoding werd ingegeven door het hoge cijfer in Vlaanderen: drie zelfdodingen per dag en tienmaal zoveel pogingen, een cijfer dat 1,5 keer hoger ligt dan het Europese gemiddelde en dubbel zo hoog als in Nederland.

"Daarnaast stellen we vast dat Vlamingen erg moeilijk over eventuele zelfdodingsgedachten spreken. Het bespreekbaar maken van dit thema is dan ook cruciaal voor preventie", zeggen de organisatoren.

Speciaal voor deze editie heeft Europees president Herman Van Rompuy een haiku geschreven:

Pijn is verder weg

Bij samen-zijn en delen

Leve het leven "

Te Gek!?" zet zijn schouders mee onder dit initiatief tot bekendmaking van het digitaal platform www.zelfmoord1813.be en het bijbehorende nieuwe nummer van de Zelfmoordlijn 1813. Dit nieuwe nummer werd door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen in november 2013 gelanceerd en moet de drempel voor de burger verlagen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners