Helpt het om op je stoel te wiebelen als je moet plassen?

30/11/15 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:44

Het is een bekend fenomeen: wanneer je dringend naar het toilet moet, schuifel je heen en weer op je stoel en doe je er alles aan om niet stil te zitten. Maar helpt dat bewegen ook echt om je trip naar het toilet even uit te stellen?

Helpt het om op je stoel te wiebelen als je moet plassen?

© iStockphoto

Helpt heen een weer schuifelen op je stoel om je trip naar het toilet uit te stellen? 'Absoluut', vertelt uroloog John Heesakkers van het Radboud UMC aan de Volkskrant. 'Het bewegen van de benen activeert spieren die onze blaas kalmeren.'

Niet te lang ophouden

'De blaas is een holle spier. Terwijl het voelt alsof je je lichaam moet ontspannen om te kunnen plassen, spant de blaasspier zich op dat moment juist aan. Zo maakt hij zich klein, terwijl hij de inhoud eruit perst', aldus de uroloog.

'Gelukkig zit er een rem op die blaasspier: de bekkenbodemspieren', zegt Heesakkers. Door heen en weer te schuifelen of te huppelen, zijn je benen in beweging en activeer je de bekkenbodemspieren, vertelt de uroloog. Dat helpt om je blaas wat te bedwingen. Hij raadt wel niet aan om je plas te lang op te houden, want dan is de kans groot dat je ongecoördineerd gaat plassen. (NSK)

Lees meer over:

Onze partners