Heisa over apothekers die euthanasiemiddelen weigeren

23/04/14 om 13:18 - Bijgewerkt om 13:20

In Nederland is ophef ontstaan nadat bekend raakte dat sommige apothekers weigeren om geneesmiddelen, die bedoeld zijn voor euthanasie, af te leveren.

Heisa over apothekers die euthanasiemiddelen weigeren

In Nederland is er behoorlijk wat ophef ontstaan toen een Nederlands televisieprogramma het feit aankaartte dat sommige apothekers weigeren om geneesmiddelen, die bedoeld zijn voor euthanasie, af te leveren. Maar net zoals in Nederland zijn ook in België apothekers niet verplicht om euthanasiemiddelen af te leveren. Zij moeten de vragende partij echter wel doorverwijzen naar een collega die dat wél doet.

Euthanasie of het vrijwillige levenseinde is nog altijd een onderwerp dat emoties oproept. Het Nederlandse televisieprogramma 'Altijd Wat' vroeg aan euthanasie-artsen of zij soms problemen hadden om aan de juiste geneesmiddelen te geraken als die bij een openbare apotheek moeten worden aan gekocht. Ze gingen ook aankloppen bij 53 apothekers waarvan 23 vertelden dat ze ooit euthanasiemiddelen niet hadden willen leveren.

Hevige discussie

Na het programma barstten de discussies los. De meest gematigde politici willen een debat, maar het gros van de politici wil de minister ondervragen over de weigering van de apotheker. Zij vinden dat niet kunnen. En toch, zo verdedigt de Nederlandse apothekersvereniging zijn apotheker, kan de apotheker zeker weigeren als hij vindt dat de producten die hij aflevert in tegenspraak zijn met zijn eigen geloofsovertuiging of zelfs ook als hij het moeilijk heeft bij de reden van de euthanasie. Dat kan bijvoorbeeld als hij weet dat de patiënt dement is of een psychiatrisch patiënt is.

Net zoals in België is het ook in Nederland een arts die, mits een oordeel van een tweede arts, tegemoet komt aan de vraag van een patiënt die euthanasie vraagt. En net zoals in ons land wordt de apotheker daar niet bij betrokken.

Ook in België zijn er een aantal apothekers die ostentatief weigeren om euthanasiemiddelen te verstrekken. Zij kunnen daar niet toe verplicht worden, als zij de vragende patiënt ten minste degelijk kunnen doorverwijzen naar een andere apotheker die wel aflevert.

Bron: de Apotheker

Lees meer over:

Onze partners