Hebt u al een LEIFkaart?

© Belga

De LEIFkaart zit in de lift nadat enkele bv’s er zich een aanschaften.

Ruim zes maanden nadat Etienne Vermeersch en enkele andere bv’s als eerste hun LEIFkaart ontvingen, heeft het LevensEinde InformatieForum (LEIF) al meer dan 15.000 aanvragen binnen gekregen voor een LEIFkaart.

“We zitten momenteel aan tientallen aanvragen per dag”, zegt Kris Van de Gaer van LEIF. “De eerste maanden lag het aantal aanvragen enorm hoog door de grote mediabelangstelling die we kregen”, zegt Van de Gaer. “Hierdoor zitten we momenteel met een wachttijd van drie maanden. Maar recent zijn we gestart met een automatisering, dus tegen het einde van augustus moeten alle aanvragen zijn verwerkt.”

Wat is een LEIFkaart?

Op de LEIFkaart, een plastic kaartje (ter grootte van een bankkaart), staan alle wilsverklaringen van de houder vermeld zoals bijvoorbeeld euthanasie, de wijze van teraardebestelling, lichaam geven aan de wetenschap en orgaandonatie. Op de kaart staan ook de naam en contactgegevens van een vertrouwensfiguur die op de hoogte is.

De LEIFkaart vervangt de op het gemeentehuis geregistreerde (papieren) wilsverklaringen niet, integendeel: ze refereert er net naar. Ze biedt een bijkomende garantie dat artsen en hulpverleners sneller op de hoogte kunnen gebracht worden van iemands wettelijke wilsverklaringen en dat er rekening mee kan worden gehouden.

De ‘negatieve wilsverklaring’, waarbij u aangeeft dat u geen levensverlengende behandelingen wenst, kan tot op heden niet geregistreerd worden. Bekendmaking op een andere manier is dan ook onontbeerlijk.

Binnenkort op de SIS-kaart?

Met het succes van de LEIFkaart hoopt Van de Gaer dat ook de overheid een klik maakt inzake wilsverklaringen. “Vanaf 1 januari 2014 verdwijnt de SIS-kaart en komen alle gegevens op de identiteitskaart te staan. Waarom kan dit ook niet gebeuren met de wilsverklaringen?” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content