Harry Potter verhoogt creativiteit van kinderen

09/05/12 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

Goed nieuws voor de vele ouders die bang zijn dat hun kinderen schadelijke effecten ondervinden van te veel naar Harry Potter en gelijkgezinden op tv te kijken.

Harry Potter verhoogt creativiteit van kinderen

Harry en zijn wonderlijke geestgenoten verhogen de verbeelding en creativiteit van kinderen. Dat melden Britse wetenschappers, die blijven voortborduren op een studie eerder gepubliceerd in het vakblad Perceptual and Motor Skills. De studie betrof kinderen van vier tot zes jaar oud.

Na het bekijken van clips uit de films waarin Harry en de zijnen magische dingen deden, scoorden kinderen systematisch beter in allerhande beoordelingsspelletjes, omdat ze zich creatiever opstelden bij de uitvoering ervan. De spelletjes varieerden van pretenderen dat je een sprekend konijn was tot het zo efficiënt mogelijk in een houder plaatsen van bekers - ook dagdagelijkse dingen dus.

Boeken hebben zelfde effect
Het zich wentelen in een magische wereld zou kinderen helpen om hun eigen fantasie te cultiveren, zodat ze veelzijdiger zijn als ze problemen uit hun eigen wereld moeten oplossen. Boeken zouden hetzelfde effect kunnen hebben.

Voor kinderen, voor wie het normaal is dat dieren praten en heksen op een bezemsteel rondvliegen, zou zo'n magische wereld het leven van alledag gemakkelijker maken. Kleine kinderen zouden de magie gebruiken om hun denkwereld en denkpatronen breder te maken, wat altijd een voordeel is om het goed te doen in een complexe leefomgeving. (DD)

Onze partners