Handhygiënecampagnes hebben positief effect

03/08/12 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Ook in psychiatrische ziekenhuizen daalt het aantal infecties door handhygiënecampagnes.

Handhygiënecampagnes hebben positief effect

Handhygiënecampagnes zorgen ook in psychiatrische ziekenhuizen voor een daling van het aantal infecties. Dat blijkt uit cijfers die de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, Idewe, publiceerde.

Handhygiënecampagne ook in psychiatrie

Er was eerder nog geen onderzoek gevoerd naar de doeltreffendheid van zulke campagnes in de psychiatrie, maar de cijfers van Idewe tonen aan dat ze ook daar de frequentie, het lijden en de kosten van ziekenhuisinfecties verminderen.

Uit het onderzoek blijkt dat de tweejaarlijkse nationale handhygiënecampagne, waaraan sinds 2006 ook psychiatrische ziekenhuizen deelnemen, "vermoedelijk per jaar 37 infecties per 1.000 patiënten voorkwam". De studie werd tussen 2001 en 2010 gevoerd bij 26.805 psychiatrische patiënten.

Gemiddeld werd bij 17 procent van de patiënten een of meer infecties gevonden. De meest voorkomende infecties zijn infecties van de huid of weke delen (38 procent), van de onderste luchtwegen (22 procent) en van de bovenste luchtwegen (11 procent).

Gebruik antibiotica neemt af

In de periode van zes jaar voor de start van de campagne, bedroeg de frequentie van geïnfecteerde patiënten nog 17,7 procent. In de vier jaar na de start van de campagne was dat 15,1 procent, "een statistisch significant, maar ook klinisch belangrijk verschil", aldus Idewe.

De dienst voor preventie en bescherming stelt ook vast dat het gebruik van antibiotica significant afnam, van 4,4 procent in 2001 tot 1,7 in 2010. Die daling "kan verklaard worden door een gerichter en adequater voorschrijfgedrag van artsen". (Belga/TE)

Onze partners