Groen in de buurt maakt gezonder

25/05/13 om 18:27 - Bijgewerkt om 18:27

Groen in de buurt maakt mensen gezonder, is goed voor het klimaat, bevordert de sociale cohesie en verhoogt de waarde van huizen. Dat blijkt uit een studie van VITO naar aanleiding van de Dag van het Park.

Groen in de buurt maakt gezonder

© Reuters

Naar aanleiding van de 23ste Dag van Park, presenteerde Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege in Antwerpen een nieuwe studie 'Investeer in groen. Winst verzekerd'. De studie, opgemaakt door het Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), toont de voordelen van groen op de omgeving.

"Deze goed onderbouwde studie toont aan dat het loont om te investeren in groen", stelt minister Schauvliege. "Zo verbetert de luchtkwaliteit, zijn er gezondheidsvoordelen en verbetert de sociale cohesie. Dat is zelfs in het geval in deze economisch moeilijke tijden."

Volgens de studie stijgt de vastgoedwaarde tot 20 procent wanneer er in de buurt of op grotere afstand groen aanwezig is. Veel groen zorgt er ook voor dat bij zware regenval, het water een tijd wordt vastgehouden, waardoor de kans op wateroverlast verkleint.

Het Agentschap Natuur en Bos lanceerde de website www.mijngroenidee.be, waarop burgers ideeën kunnen posten en lezen. Van de VITO-studie werd ook een brochure gemaakt waarmee besturen inspiratie kunnen opdoen. (Belga/TE)

Onze partners