Griepvaccin of niet? 10 misverstanden

Griep © Istock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Over griep en griepvaccinatie circuleren heel wat mythes. Zo denken veel mensen dat een griepvaccin net griep veroorzaakt. We zetten de 10 meest gehoorde misverstanden op een rij.

1. Griep is vergelijkbaar met een zware verkoudheid

Griep is ernstiger dan een zware verkoudheid. Met griep blijf je doorgaans 2, 3 dagen in bed. De symptomen kunnen vrij plots de kop opsteken: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, pijnlijke spieren en gewrichten, hoesten, keelpijn. Een mogelijke complicatie is een longontsteking.

2. Vitamine C kan griep voorkomen

Vitamine C wordt wel verkocht om de weerstand tegen luchtweginfecties te verhogen, maar het effect ervan is nooit aangetoond. Vitamine C kan griep zo goed als zeker niet voorkomen.

3. Griep moet behandeld worden met antibiotica

Griep, hoe ernstig ook, kan niet behandeld worden met antibiotica, omdat de infectie door een virus veroorzaakt wordt en dan hebben antibiotica geen zin. Soms worden wel antivirale middelen voorgeschreven, vooral wanneer je er snel bij bent, en dat verzacht de symptomen. Antibiotica worden enkel voorgeschreven als er een verwikkeling ontstaat, zoals een longontsteking.

4. Een griepvaccin kan griepssyptomen veroorzaken

Het griepvaccin kan worden toegediend aan kinderen vanaf 6 maanden

Een griepvaccin bevat geïnactiveerde griepvirussen (3 of 4 courante virusstammen), maar die kunnen zelf nooit griep veroorzaken. Soms kan er wel wat reactie optreden op de prikplaats: lichte roodheid en zwelling en een enkele keer wat lichte koorts en spierpijn, maar dat verdwijnt na enkele dagen.

5. Wie een echte griep heeft doorgemaakt, is levenslang beschermd en heeft geen vaccin meer nodig

Griepvirussen hebben de vervelende gewoonte om ieder jaar te muteren: ze trekken ieder jaar een ander jasje aan, waardoor de antistoffen die je hebt opgebouwd tegen het griepvirus dat je ziek maakte, niet reageren op nieuwe griepvirussen. Daarom moet je je ieder jaar opnieuw laten vaccineren.

6. Zwangere vrouwen mogen zich niet laten vaccineren tegen griep

Zeker wel. Het is zelfs raadzaam dat zwangere vrouwen zich zo snel mogelijk in de zwangerschap laten vaccineren. Een griep doormaken tijdens je zwangerschap kan je erg ziek maken, wat niet wenselijk is voor de baby.

7. Het griepvaccin is niet geschikt voor kinderen

Het griepvaccin kan worden toegediend aan kinderen vanaf 6 maanden. Het wordt meestal aanbevolen voor kinderen met ernstige chronische aandoeningen, kinderen die chemotherapie krijgen voor kanker en kinderen van wie de weerstand om welke reden dan ook verminderd is.

8. Als je deze herfst al griep hebt gehad, hoef je niet meer gevaccineerd te worden

Griep
Griep © Istock

Griepvaccinatie wordt ook dan aangeraden, omdat doorgaans enkele griepvirusstammen circuleren en je meestal alleen antistoffen opbouwt tegen 1 daarvan. Misschien heb je ook geen echte griep gehad, maar denk je dat alleen maar. Want de term griep wordt te pas en te onpas gebruikt.

9. Als je de griepvaccinatie gemist hebt in oktober of november, ben je te laat voor dit seizoen

Met griepvaccinatie wordt meestal gestart in oktober, maar je kunt je gerust tot maart laten vaccineren. Tot dan kun je namelijk een griep oplopen. Houd er wel rekening mee dat het 2 weken duurt voor je echt beschermd bent.

10. Het griepvaccin is gratis

Een griepvaccin kost tussen 10 en 12 euro. Als je tot een risicogroep behoort, kom je in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling en tel je zelf 6 euro neer. Heel wat ziekenfondsen geven nog een extra korting bovenop. Alsmaar meer bedrijven bieden het vaccin gratis aan hun personeel aan, om te hoge absenteïsmecijfers te vermijden. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen griep, iets wat werkgevers parten kan spelen. (Bodytalk)

Nog vragen over griep: http://www.griepvaccinatie.be/

De Hoge Gezondheidsraad beveelt alle risicopersonen, hun omgeving, ouders van kinderen jonger dan zes maanden en personeel van de gezondheidssector aan om zich te laten vaccineren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content