Griepepidemie nog altijd niet voorbij

13/03/13 om 17:51 - Bijgewerkt om 17:51

Hoewel het aantal griepgevallen daalt, heerst er in België nog steeds een griepepidemie.

Griepepidemie nog altijd niet voorbij

© Thinkstock

Het aantal griepgevallen is aan het dalen, zoals ook de drie voorbije weken, maar de griepepidemie als zodanig is nog niet voorbij, zo meldt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) in zijn wekelijks rapport.

Het aantal griepgevallen dat door de huisartsen wordt gemeld, daalt al vier weken. Tussen 4 maart en 10 maart consulteerden nog ongeveer 400 Belgen op 100.000 hun arts met een griepaal syndroom.

We bevinden ons nu in de zone van de zogeheten "matige intensiteit", aldus het WIV in zijn bulletin. Zowel het Influenza A-, als het influenza B-virus circuleren nog steeds gelijklopend in de Belgische populatie. De griepepidemie is met andere woorden nog niet achter de rug.

Weerswisseling

Het wisselvallige weer van de voorbije week heeft ook invloed op het vlak van de volksgezondheid. De influenzavirussen hebben bij droog en koud weer meer kans op overleving en worden makkelijker overgedragen. Bovendien zijn er ook nog andere factoren die een rol spelen in de overdracht, zoals het sociale contact tussen mensen. Zo zorgt kou er voor dat mensen eerder binnen blijven en ze het virus makkelijker overgedragen op huisgenoten.

"Het is voor wetenschappers interessant om de komende weken te bekijken wat de invloed van de weerswisseling is op het verloop van de epidemie", zegt Steven Van Gucht, viroloog van het WIV. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners