Griepepidemie komt er zeker aan

23/12/15 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:36

In België is er nu nog geen sprake van een griepepidemie. Het enige wat we met zekerheid weten, is dat ons land ook dit jaar getroffen zal worden.

Griepepidemie komt er zeker aan

Griep © Istock

Tussen 14 en 20 december 2015 hebben in België slechts 59 mensen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor een griepachtig syndroom, meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). "In België is er nu nog geen sprake van een griepepidemie. Het enige wat we met zekerheid weten, is dat ons land ook dit jaar getroffen zal worden. Het is echter onmogelijk te voorspellen wanneer de epidemie zal optreden en hoe intens ze zal zijn", zegt dokter Steven Van Gucht, viroloog bij het WIV, in de mededeling van het instituut.

Van half oktober tot half april evalueert het WIV continu de ernst en de potentiële impact van de seizoensgriep-epidemie die ons land elk jaar opnieuw treft. In België is er pas officieel sprake van een epidemie bij 144 raadplegingen per 100.000 inwoners gedurende ten minste twee opeenvolgende weken, en als ten minste 20 procent van de stalen na analyse in het grieplaboratorium van het WIV positief blijken te zijn.

Griepvaccin

Het griepvaccin wordt idealiter tussen midden oktober en midden november toegediend. Het WIV raadt risicopersonen die nog niet zijn gevaccineerd, aan om alsnog contact op te nemen met hun huisarts. Het gaat volgens de Hoge Gezondheidsraad vooral om 65-plussers, zwangere vrouwen vanaf het 2de trimester van hun zwangerschap, personen met een chronische ziekte en verzorgend personeel.

Wie griepsymptomen heeft, krijgt de raad zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen, thuis te blijven en zoveel mogelijk overbodig contact te vermijden om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners