Griepepidemie is in het land

15/02/12 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:57

Het is officieel. Er is een griepepidemie in ons land.

De criteria om te kunnen spreken van een griepepidemie in België, zijn vervuld. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).
Het WIV meldt in zijn wekelijks bulletin dat 246 consultaties voor griepsymptomen per 100.000 inwoners werd opgemeten. De epidemische drempel ligt op 138 consultaties per 100.000 inwoners.

Het instituut meldt dat griepsymptomen in alle leeftijdsgroepen toenemen. Ongeveer de helft (51 procent) van de respiratoire stalen zijn positief voor influenza A, wat een circulatie van het griepvirus in de bevolking aantoont, aldus het WIV.

Blijf thuis
De bevolking wordt dan ook aangeraden om regelmatig de handen te wassen, mond en neus met een papieren zakdoek te bedekken bij het niezen, die zakdoekjes zorgvuldig weg te gooien en thuis te blijven bij ziekte.

De griep die de ronde doet, is een gekende variant. Wie zich heeft laten vaccineren, is dus beschermd. Wie tot een risicogroep behoort, laat zich best nog snel vaccineren.

Winterkoude

Uitzonderlijk is het niet dat de griep ons tegen het einde van de winter treft", zegt Dr. Viviane Van Casteren, "het griepseizoen loopt immers van november tot april".

Of het grotere aantal grieppatiënten iets te maken heeft met de extreme koude van de laatste week, wil Dr. Van Casteren niet gezegd hebben. "Het klopt dat de start van de epidemie samenvalt met de winterkoude, maar er bestaan tot op vandaag geen harde wetenschappelijke bewijzen die het verband leggen tussen overdracht van het griepvirus en lage temperaturen." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners