Griepepidemie bijna voorbij

06/04/16 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:41

De griepactiviteit in ons land neemt sterk af. Binnen de twee weken zou de epidemie voorbij zijn.

Griepepidemie bijna voorbij

Griep © Istock

Afgelopen week is de griepactiviteit in België sterk afgenomen. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Volgens het WIV zou de epidemie binnen de twee komende weken voorbij zijn.

Tussen 28 maart en 3 april 2016 is het aantal mensen die hun huisarts met een griepaal syndroom consulteerden sterk afgenomen. Met 172 personen per 100.000 inwoners daalde de griepactiviteit tot een niveau dicht bij de epidemische drempel (144 consultaties per 100.000 inwoners).

Het lage aantal stalen die de huisartsen naar het WIV stuurden, is een ander signaal dat wijst op een sterk afnemende griepactiviteit. Het officieel grieplaboratorium van het Instituut kreeg vorige week opvallend minder stalen van patiënten toegestuurd gekregen voor analyse. Slechts 30 procent daarvan waren positief voor het griepvirus.

Paasvakantie

Het begin van de paasvakantie - een periode van beperkte activiteit met minder interpersoonlijke contacten - heeft waarschijnlijk een positief effect op de daling van de griepactiviteit gehad, zegt het WIV.

Volgens het WIV zal de griepactiviteit in de komende twee weken onder de epidemische drempel duiken, wat het einde van de epidemie in België zou betekenen. Indien dit scenario wordt bevestigd, kan de seizoensgriep epidemie 2015-2016 als 'matig' beschouwd worden en haar duur als gemiddeld. Een gedetailleerde balans wordt aan het eind van de epidemie opgemaakt. (Belga)

Onze partners