Griep komt helemaal niet zo vaak voor

Griep © BELGA
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Hebt u het gevoel dat u elke winter weleens met griep in uw bed belandt. Dan hebt u het mis. Een gemiddelde volwassene wordt slechts om de vijf jaar geveld door het griepvirus.

Wetenschappers van het Imperial College London testten bloedstalen van 151 mensen tussen 7 en 81 jaar op antilichamen voor 9 stammen van griepvirussen die over verschillende periodes gedurende 30 jaar circuleerden. Zo konden ze nagaan hoeveel keer mannen, vrouwen en kinderen het virus hadden opgelopen.

Kinderen waren het meest kwetsbaar. Zij hadden een keer om de twee jaar griep. Kinderen zijn daarenboven ook nog eens ‘superverspreiders’ van de ziekte omdat ze vaak fysiek contact hebben met vriendjes en hun handen niet zo vaak wassen als volwassenen.

Maar naargelang we ouder worden, krijgen we minder vaak griep. Eens de dertig voorbij, komt het slechts 2 keer per decennium voor.

Volgens onderzoeker Adam Kucharski krijgen mensen regelmatig ziektes die lijken op griep, maar het niet zijn. Die symptomen worden veroorzaakt door gewone verkoudheidsvirussen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad PLOS Biology.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content