Griep in opmars in België

08/02/12 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

De griepepidemie staat voor de deur. Sinds vorige week circuleert het griepvirus onder de algemene bevolking.

Griep in opmars in België

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is de griepepidemie, die zich eerst aankondigde in Zuid-Europese landen, nu ook in ons land aangekomen.

Het aantal patiënten dat met griepsymptomen naar de huisarts ging, kwam vorige week uit op 136 per 100.000 inwoners. Van de stalen die naar het Nationaal Referentiecentrum voor Influenza werden verstuurd, testte 40 procent positief voor het griepvirus. Dat wijst op een circulatie van het virus bij de algemene bevolking, stelt het WIV.

Niet uitzonderlijk

"Uitzonderlijk is het niet dat de griep ons tegen het einde van de winter treft. Het griepseizoen loopt immers van november tot april", zegt dokter Viviane Van Casteren.

"Het klopt dat de start van de epidemie samenvalt met de eerste echte winterkou", zegt dr. Van Casteren. "Maar er bestaan tot op vandaag echter geen harde wetenschappelijke bewijzen die het verband leggen tussen overdracht van het griepvirus en lage temperaturen."

Beschermd door griepvaccin

Dr. Van Casteren benadrukt dat de varianten van het virus die in Europa circuleren, opgenomen zijn in het griepvaccin. Wie zich heeft laten vaccineren, is dus beschermd.

Personen die tot een risicogroep behoren en die nog niet gevaccineerd zijn, wordt aangeraden om zich nog snel te laten vaccineren. Een epidemie duurt doorgaans een achttal weken en het vaccin biedt na twee weken bescherming.

Mensen ouder dan 65, zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester en mensen met een chronische ziekte behoren tot de risicogroep. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners