Griep grijpt hevig om zich heen

31/01/13 om 06:33 - Bijgewerkt om 06:33

De griepepidemie is dubbel zo erg als vorig jaar. Eén op tien Belgen krijgt de griep.

Door de koudegolf grijpt de griep erger dan gewoonlijk om zich heen. Eén op tien Belgen krijgt de griep en dat is twee keer zoveel als vorig jaar. De epidemie is nog maar in de helft van zijn levensduur. Ze kan nog acht weken duren. Dat is veel langer dan andere jaren.

Te laat voor een inenting

'Heel wat mensen zullen de griep nog krijgen,' zegt viroloog Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws. Voor een inenting tegen de griep is het inmiddels veel te laat. 'Pas twee weken na de inenting ben je beschermd,' zegt Van Ranst.

Koudegolf

Volgens dokter Wesley Van Dessel van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid is de recente koudegolf de oorzaak van een griepepidemie die heviger is dan normaal. 'Omdat we dichter bij elkaar zitten, besmetten we elkaar sneller,' zegt hij in de krant.

Kinderen vaakst besmet

We beleven een heviger griepseizoen dan normaal, maar de patiënten zijn niet zieker dan andere jaren. 'Er is nog geen verhoogde sterftegraad vastgesteld,' zegt Van Dessel.

Uit de cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat kinderen het vaakst besmet worden met de griep. Vorig jaar barstte de epidemie pas in februari los. (EE)

Onze partners