Gratis openbaar vervoer brengt ouderen in beweging

© Belga

Een gratis buskaart voor senioren heeft een gunstige invloed op hun beweegpatroon. Wie er gebruik van maakt, fiets en wandelt meer, zo blijkt uit onderzoek.

De gratis buspas die in diverse landen werd ingevoerd voor 60-plussers, heeft een significant positief effect op het aantal keren dat 60-plussers gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat leidt tot een parallelle toename van het gebruik van de fiets en de benen. Dat concluderen Londense volksgezondheidsonderzoekers in de American Journal op Public Health.

Uit de Britse nationale vervoersenquêtes die jaarlijks georganiseerd worden in Engeland, blijkt dat het vervoersgedrag verandert door invoeren van de gratis buspas. Tussen 2005 en 2008 nam het percentage ouderen met een pas toe van 56% tot 74%. Het beweegpatroon van de pasgebruikers werd vergeleken met het beweegpatroon van de niet-gebruikers. Gebruik maken van de pas had een duidelijke invloed op alle actieve vormen van vervoer, waaronder fietsen en wandelen.

Vrouwen boven de 70 uit grote steden melden de meeste busritten. De buspas verhindert niet alleen sociale isolement, maar blijkt ook goed voor de gezondheid van de Britse senioren. De resultaten zijn koren op de molen van voorstanders van het dure buskaartprogramma in het Verenigd Koninkrijk, dat geschat wordt op 1,1 miljard pond. (MF)

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd 2012

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content