Gratis hartcontrole tijdens Week van het Hartritme

© RR

De Week van het Hartritme vraagt aandacht voor voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen in België. Ze bieden daarom gratis hartcontroles aan.

Tijdens de Week van het Hartritme (22-26 april) schenkt de Belgian Heart Rhythm Association aandacht aan voorkamerfibrillatie. Dit is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen in België. Ongeveer 150.000 Belgen hebben last van deze hartritmestoornissen. De laatste 20 jaar is het aantal ziekenhuisopnames wegens voorkamerfibrillatie zelfs met 60 procent gestegen. Waardoor het aantal patiënten tegen 2050 twee maal zo hoog geschat wordt.

leeftijdsgebonden

Voorkamerfibrillatie wordt gekenmerkt door een snelle en onregelmatige hartslag. Met hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, ongewone vermoeidheid, flauwvallen en pijn in de borst als gevolg. Hierdoor verhoogt het risico op hartfalen en vorming van bloedklonters, die op hun beurt een trombose of cerebrovasculaire aandoeningen kunnen veroorzaken.

De hartaandoening is leeftijdsgebonden. Vanaf veertig jaar stijgt de kans op voorkamerfibrillatie. Een op vijftien volwassenen boven de 65 jaar lijdt aan de ziekte. Tegen de leeftijd van 85 jaar stijgt dat zelfs naar een op tien.

Desondanks zijn weinigen op de hoogte van deze aandoening, stelt de organisatie vast. Kennis over voorkamerfibrillatie is echter nodig. Een tijdelijke diagnose verlaagt het risico op een trombose en een beroerte immers vijf maal zoveel.

Gratis testen

Tijdens de Week van het Hartritme wordt daarom gratis informatie verschaft over voorkamerfibrillatie. Hoewel een onlinetest aangeboden wordt op de site om het persoonlijke risico op hartritmestoornissen te berekenen, kan u in de Week van het Hartritme en vooral op donderdag 25 april uw hartritme gratis laten controleren bij een van de deelnemende ziekenhuizen.

Tijdens de test wordt een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) afgenomen met behulp van een hartmonitor. Gedurende 30 seconden wordt de activiteit van het hart pijnloos opgemeten. Indien de test op voorkamerfibrillatie wijst, wordt een brief voor de huisarts meegegeven om het verdere verloop te bespreken. Omdat een ECG slechts een momentopname is, kan het nuttig zijn om zelf het hartritme te controleren door het meten van de polsslag. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content