Gooi weegschaal buiten, neem een meetlint

08/09/14 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

De sleutel tot een langer leven is een tailleomtrek die niet groter is dan de helft van uw lengte, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Gooi weegschaal buiten, neem een meetlint

© iStock

Meten of u overgewicht hebt, doet u voortaan niet meer door het BMI te berekenen zoals vroeger. Uit een nieuwe studie blijkt immers dat de tailleomtrek meer over uw gezondheid zegt. Zo daalt uw levensverwachting, naarmate de tailleomtrek toeneemt.

Wetenschappers van de City University in Londen hebben een eenvoudige formule opgesteld, gebaseerd op 20 jaar medisch onderzoek, die voorspelt hoeveel levensjaren iemand zal verliezen aan zwaarlijvigheid. De formule kan bij iedereen worden toegepast ongeacht de leeftijd, het ras en het geslacht.

Zodra de tailleomtrek enkele centimeters meer is dan de helft van uw lengte, verliest u mogelijke maanden of zelfs jaren van uw leven, waarschuwen de onderzoekers. De tailleomtrek is belangrijk omdat het de hoeveelheid centraal vet aantoont in het lichaam, wat gelinkt is met hoge cholesterol, diabetes en hartziektes.

'Mensen leven met valse hoop als ze op hun BMI vertrouwen. We moeten de juiste dingen meten', beweren de wetenschappers.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Lees meer over:

Onze partners