Goed eten gaat aangeboren afwijkingen tegen

05/10/11 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Een gezonde voeding van de aanstaande moeder beschermt de baby tegen misvormingen zoals een open ruggetje of een hazenlip. Hoe beter de aanstaande moeder eet, hoe groter de bescherming.

Zwangere vrouwen nemen best extra foliumzuur (of vitamine B9) in om het risico op een open ruggetjes of hazenlip bij het kind zo klein mogelijk te houden. Helaas starten zelfs veel gezondheidsbewuste jonge vrouwen daar veel te laat mee.

De neurale buis, de structuur waaruit de hersenen en de wervelkolom zich vormen, begint zich immers al rond de zestiende dag van de zwangerschap te sluiten. Op dat ogenblik weten veel vrouwen nog niet eens dat ze zwanger zijn.

Helft minder risico

De inname van foliumzuur heeft in ons land het risico op sluitingsproblemen van de neurale buis en het verhemelte met de helft doen dalen.

Voor een optimaal effect zouden vrouwen het foliumzuur al van vóór de bevruchting moeten innemen. Liefst al vanaf het moment dat ze zwanger willen worden.

Gezonde voeding, zo toont Amerikaans onderzoek aan, heeft voor de Amerikaanse bevolking een gelijkaardig effect als de inname van foliumzuur. Onder gezonde voeding verstaan de Amerikanen onder meer een voedingspatroon dat nauw aansluit bij de traditionele mediterrane voeding.

Uit het oude Kreta

De traditionele mediterrane voeding bestond uit een overvloed van plantaardig voedsel met vooral volle granen, rijst, peulvruchten, maïs en aardappelen en massa's groenten, fruit en noten.

Die werden bereid met veel (wilde) kruiden en olijfolie als voornaamste bron van vetten.

Daarbij kwam een beetje kaas, vis en eieren, af en toe wat kip en zoetigheid en eerder zelden een stuk rood vlees.

Er stonden dagelijks noten en peulvruchten op tafel. Bij ons zijn ze een zeldzaamheid en ondergewaardeerd, want unieke bronnen voor veel voedingsstoffen, waaronder goede vetten en een hele rij eiwitten.

Supplementen niet afblazen

Dit onderzoek toont naast zoveel andere opnieuw aan hoe belangrijke een goede voeding is voor de gezondheid van de baby waar zoveel ouders met grote verwachting naar uitkijken.

Welke elementen in de voeding bijdragen tot de daling van het risico op afwijkingen is niet duidelijk.

Het is evenmin duidelijk of de combinatie van een gezonde voeding met foliumsupplementen een extra voordeel oplevert.

In België is het effect van foliumzuursupplementen in de preventie van neuralebuisdefecten groter dan in de Verenigde Staten. Waarom is niet duidelijk.

Het is dus zeker niet wijs voor vrouwen die een kind wensen om die tabletten aan de kant te laten liggen. Een veiligere optie is om ook op tijd hun voedingsgewoonten aan te passen.

Jan Etienne, Bodytalk

www.bodytalk.be

Lees meer over:

Onze partners