Gezondheidsraad wil minder cafeïne in frisdranken

23/02/12 om 10:19 - Bijgewerkt om 10:19

Volgens de Hoge Gezondheidsraad zitten er te grote hoeveelheden cafeïne in onze frisdranken.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) wil de hoeveelheid cafeïne in frisdrank en energiedranken beperken. Momenteel mogen "gearomatiseerde alcolholvrije dranken" 320 mg cafeïne bevatten per liter. Maar dat moet volgens de HGR een pak lager. De raad pleit voor een beperking tot 150 mg, meer dan de helft minder dus.

Te hoge hoeveelheden cafeïne zijn volgens de HGR slecht voor hart- en bloedvaten en kunnen onder meer motorische stoornissen, angstgevoelens, een slechtere slaapkwaliteit en zelfs kanker veroorzaken. Cafeïne is bovendien niet goed voor zwangere vrouwen, omdat het de kans op groeistoornissen bij de foetus verhoogt. Bij kinderen kan het dan weer zorgen voor meer angstgevoelens en een tragere ontwikkeling.

HGR wil waarschuwing op etiket cafeïnehoudende producten

De HGR wil daarom dat op het etiket van cafeïnehoudende producten een waarschuwing komt. Die moet ertoe aansporen het aantal verbruikte eenheden per dag te beperken. Op de producten moet ook de vermelding staan dat ze niet geschikt zijn voor kinderen, zwangere of lacterende vrouwen en cafeïnegevoelige personen.

Over hoeveel cafeïne dagelijks verbruikt mag worden, spreekt de HGR zich niet uit. 400 mg per dag zou geen schadelijke gevolgen hebben, een aantal deskundigen legt de waarde vast op 210 mg, of ongeveer 2 kopjes koffie. Ter vergelijking: thee bevat 30 tot 70 mg, voor frisdrank als cola is dat 30 tot 50 mg. In warme chocolademelk zit 25 tot 50 mg cafeïne en energiedranken bevatten 80 tot 200 mg.

Energiedranken

De HGR zegt ook dat ze bezorgd is dat deze energiedranken het risico verhogen op overmatig, potentieel schadelijk cafeïneverbruik en de gevolgen ervan zoals slapeloosheid, zenuwachtigheid, angst, hoofdpijn en bevingen. Ook de tendens om energiedranken samen te consumeren met alcohol baart de HGR zorgen. Dat leidt namelijk tot een hoger gebruik ervan en de energiedranken kunnen de signalen van alcolholintoxicatie verminderen.

Conclusie: "De HGR raadt aan deze niet regelmatig te gebruiken of te gebruiken samen met alcohol en bij intense lichamelijke activiteit."

Reactie Koninklijke Vereniging Frisdranken

In een reactie op de aanbevelingen van de HGR zegt de Koninklijke Vereniging van de Industrie van Waters en Frisdranken dat die frisdranken gemiddeld maar weinig bijdragen aan de dagelijkse consumptie van cafeïne. Van de totale verkoop in België vertegenwoordigen energiedranken slechts gemiddeld 0,7 procent van de totale cafeïneconsumptie die de HGR als veilig beschouwt voor de volwassen bevolking (400 mg cafeïne per dag). Frisdranken dragen gemiddeld slechts 5,3 procent bij aan de totale cafeïneconsumptie.

"De European Food Safety Authority (EFSA) heeft vastgesteld dat de consumptie van energiedranken veilig is. Een blik van 250 ml van de meeste energiedranken bevat ongeveer hetzelfde gehalte aan cafeïne als een kop koffie, dit is 80 mg", luidt het voorts. "Het is nu aan de minister van Volksgezondheid om een standpunt in te nemen." (Belga/INM)

Onze partners