Gezondheid vaart wel bij goede relatie met arts

21/09/11 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Doen wat de dokter je zegt verbetert de vooruitzichten van mensen met hartfalen. Maar dan moet de dokter wel voldoende uitleg geven.

Gezondheid vaart wel bij goede relatie met arts

© EPA

Doen wat de dokter je zegt verbetert de vooruitzichten van mensen met hartfalen. Maar dan moet de dokter wel voldoende uitleg geven.

Amerikaanse dokters stelden vast dat advies een positief effect had bij mensen met hartfalen. Bij deze aandoening is het hart ernstig verzwakt en krijgt het het steeds moeilijker om bloed rond te pompen. Het is een ernstige aandoening die vaak snel fataal afloopt, ook al zijn er tegenwoordig goede behandelingen die deze mensen opnieuw een iets meer rooskleurig toekomstperspectief bieden.

Lot in eigen handen De Amerikanen volgden 207 mensen met hartfalen. Ze werden allemaal uitgebreid ingelicht over de geneesmiddelen die ze moesten innemen, symptomen die ze moesten in het oog houden, en interpreteren, het belang van de zoutarme voeding die ze moesten aanhouden en het nut van voldoende lichaamsbeweging voor hun aandoening.

Mensen die het advies van hun arts trouw volgden, bleken er beter voor te staan dan wie het liet hangen. Dat was duidelijk af te meten aan stoffen in het bloed die als maatstaf gelden voor spierstress in het hart en voor algemene vormen van ontstekingsreacties in het lichaam die er op wijzen dat het lichaam onder een niet-aflatende druk staat.

Dit onderzoek bevestigt wat al zo vaak gevraagd wordt aan artsen: dat ze hun patiënten niet als onmondige schapen behandelen, maar hen als volwaardige partners betrekken in de therapie.

Toegegeven, sommige mensen zijn moeilijk. Maar we kunnen er nu eenmaal niet buiten dat je als patiënt constant in je eigen lijf leeft en voelt wat er aan de hand is. Terwijl een arts voor het grootste deel afhankelijk is van informatie van tweede hand, namelijk van dat wat de patiënt hem vertelt.

De beste behandeling komt van een goede samenwerking en wederzijdse erkenning van arts en patiënt, zo blijkt nog maar eens. Hoe vaak moet dit nog bewezen worden.

Jan Etienne, journalist Bodytalk

Onze partners