Gezondheid gebaat bij familie en vrienden uit middenklasse

22/02/12 om 15:04 - Bijgewerkt om 15:04

Belgen met veel vrienden en familie uit de middenklasse hebben een betere gezondheid dan landgenoten met veel vrienden en familieleden uit de arbeidersklasse.

Belgen met veel vrienden en familie uit de middenklasse hebben een betere gezondheid dan landgenoten met veel vrienden en familieleden uit de arbeidersklasse. Dat blijkt uit een studie van sociologen van de Universiteit Gent.

"Uit een studie bij 815 volwassenen in België is gebleken dat ook de sociale klasse van de vrienden en de familie van tel is voor de gerapporteerde gezondheid, onafhankelijk van de eigen sociale klasse en het eigen opleidingsniveau," aldus sociologen Pieter-Paul Verhaeghe, Piet Bracke en Elise Pattyn (UGent). De sociale klasse van kennissen blijkt dan weer niet belangrijk te zijn voor de gezondheid. "Het zijn duidelijk de mensen die het dichtst bij een persoon staan, die het meeste invloed hebben op diens gezondheid."

De studie toont verder aan dat mensen meer op middenklassers kunnen rekenen voor materiële en emotionele steun dan op arbeiders, en dat deze sociale steun deels verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen. "Omdat de (hogere) middenklasse sociaal-economisch sterker staat dan arbeiders, kunnen ze mensen ook beter helpen. Hoewel dit nog verder onderzocht moet worden, vermoeden we dat middenklassers meer hulp kunnen bieden bij het ontwikkelen van een gezond voedings- en bewegingspatroon, en bij de zoektocht naar kwaliteitsvolle gezondheidszorg."

Sociale netwerken

Steeds meer onderzoek wijst op de bepalende rol van sociale netwerken, onder meer ook voor het vinden van een goede job, een kwaliteitsvolle woning of slaagkansen in het onderwijs. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Health & Place. (Belga/INM)

Onze partners