Gezonde vetten positief voor insuline

16/01/12 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

Olijfolie en noten verbeteren de werking van insuline en verlagen daarmee het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Dat effect is zelfs al meetbaar zonder dat er sprake is van afslanken.

Gezonde vetten positief voor insuline

Vet werd te lang afgeschilderd als leverancier van te veel energie, maar wanneer je wat dieper op de zaak ingaat, blijken de juiste voedingsvetten onverwachte gezondheidsvoordelen te leveren. Dat maakt hen ook onmisbaar in een gezonde voeding.

Meghana Gadgil van de Johns Hopkins universiteit in Washington analyseerde de gegevens van 164 deelnemers van het OmniHeart onderzoek. Deze mensen volgden 3 verschillende diëten telkens gedurende 6 weken en met enkele weken tussenin om de invloed van het vorige dieet ongedaan te maken. Het gewicht werd stabiel gehouden zodat de invloed van de verschillende voedingsmiddelen op de werking van insuline duidelijk zou worden.

Vooral de onverzadigde vetten zoals die in avocado's, allerhande noten en olijfolie bleek de werking van insuline op te krikken.

Deze vaststelling verklaart een deel van het gezonde effect van het oude mediterrane dieet waarin olijfolie en noten een vaste plaats hebben naast veel groenten en fruit, geregeld vis op het menu en weinig dierlijke eiwitten uit vlees.

Een verslechterde insulinewerking leidt zonder maatregelen veelal tot diabetes type 2.

Jan Etienne, Bodytalk www.bodytalk.be

Lees meer over:

Onze partners