Gezond? Toch kan u tot vijftien virussen dragen

17/09/14 om 19:49 - Bijgewerkt om 19:49

Denk bij een virus niet meteen aan een ziekte. Ook gezonde mensen hebben virussen te gast, zonder dat ze er iets van merken. Sommige gezonde mensen dragen tot vijftien virussen.

Gezond? Toch kan u tot vijftien virussen dragen

© Reuters

Net zoals het menselijk lichaam normale bacteriële flora heeft, zo blijkt het ook over normale virale flora te beschikken, zeggen Amerikaanse onderzoekers in de onlinepublicatie BioMed Central Biology.

Ze onderzochten 102 gezonde volwassenen van 18 tot 40 jaar en namen vijf verschillende stalen op hun lichaam, van neus, huid, mond, stoelgang en vagina. Bij 92 procent vonden ze minstens één virus. Sommige mensen waren gastheer voor tien tot vijftien virussen.

Herpes

In de mondstalen van bijna alle proefpersonen (98 procent) kwamen de herpesvirussen type 6 en 7 aan het licht, virussen die niet seksueel overdraagbaar zijn. Papillomavirussen vond men in drie kwart van de huid- en de helft van de neusstalen.

De onderzoekers waren verrast door het grote aantal virussen. Omdat ze slechts vijf plaatsen op het lichaam onderzochten, is hun vermoeden groot dat het lichaam nog meer virale gasten heeft.

Of al die virussen een goede of slechte zaak zijn, daarover spreken de wetenschappers zich niet uit. Het zou kunnen dat ze mensen makkelijker ziek maken. Maar het is evengoed mogelijk dat ze het immuunsysteem actief houden. Er is veel meer onderzoek nodig om daarover uitsluitsel te geven.

Eerste grote studie

Het gaat om de eerste grote studie van de diversiteit van virussen in gezonde mensen. Het maakt deel uit van het Menselijk Microbioom-project. Dat grootschalige onderzoek brengt de bacteriële ecosystemen van het menselijk lichaam in kaart. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners