Gewicht tijdens de feestdagen, lopers zijn gerust(er)

© EPA

Veel mensen komen in de eindejaarsperiode behoorlijk wat bij en raken dat extra gewicht nadien nooit meer kwijt. Behalve lopers en andere stevige duursporters.

De meeste mensen winnen in de loop van hun leven langzaam aan gewicht. Jonge volwassenen gemiddeld ongeveer 200 en 800 gram per jaar. Andere onderzoeken becijferen de toename per 10 jaar op 3,5 procent voor mannen en 5,2 procent voor vrouwen.

Een vrouw van 30 jaar die 60 kg weegt, zou 10 jaar later ongeveer 3,120 kg zwaarder zijn. Stapjes van honderden grammen per jaar lijken niet veel, maar het slaat uiteindelijk wel door.

Hoeveel weegt de feestpret? De eindejaarsperiode blijft bij nogal wat mensen letterlijk aan de heupen hangen. De Amerikaanse onderzoeker, Jack Yanovski, ging in 2000 na hoeveel gewicht deze periode in de schaal kan werpen. Hij zette 195 voor en na naakt op de weegschaal.

Gemiddeld namen de mensen uit zijn onderzoek 370 gram. Veel minder dan ze verwacht hadden, maar toch.

Eén op 10 zag het gewicht met meer dan 2,3 kg toenemen en sommigen zelfs met meer dan 6 kg.

Ongeveer 15 procent had getracht om gewicht te verliezen. Het hielp, maar minder dan verwacht: ze namen gemiddeld slechts 130 gram toe. De overige 85% nam gemiddeld 420 gram toe.

Eén individu slaagde er in om bijna 7 kilogram af te vallen. Een krachttoer.

Eén jaar later gingen 165 deelnemers opnieuw op de weegschaal. 620 gram extra luidde het verdict. En de winterfeesten waren goed voor ongeveer 60 procent van dat gewicht.

Brand de vetrand weg Yanovski vond ook een rechtstreeks verband met fysieke activiteit. Hoe groter de fysieke activiteit, hoe kleiner de gewichtstoename, zo bleek. De meest actieve mensen boekten zelfs een gewichtsverlies.

Onderzoek van Paul Williams in het wetenschappelijke tijdschrift Medicine & Science in Sports & Exercise bevestigt nu de gunstige invloed van sport op het gewicht, zelfs bij een minder optimale voedingskeuze die vlees de voorrang geeft op fruit en planten. Williams volgde 107.000 lopers, mannen en vrouwen. Ze werden opgedeeld in 4 groepen volgens de dagelijks gelopen afstand van minder dan 2 tot meer dan 8 kilometer per dag.

De body mass index (BMI) en buikomtrek waren gemiddeld groter bij de minst actieve lopers die meer vlees aten en minder fruit. Maar de meest actieve lopers waren beduidend slanker met de lopers die meer fruit en minder vlees aten op kop. Zij waren slanker dan hun actieve tegenvoeters die graag de kiezen zetten in een lap vlees.

Buiten de gevarenzone

Williams: “We zagen dat de BMI en buikomtrek stelselmatig hoger lagen bij mensen die meer vlees en minder fruit eten. Maar dit effect neemt af naarmate je dagelijks meer afstand afmaalt. We hebben ondertussen ook gegevens verzameld die aantonen dat dit gunstige effect niet alleen beperkt blijft tot lopers. Het zou ook bij wandelaars merkbaar zijn.”

Verwonderlijk is dat natuurlijk niet. Hoe meer fysieke inspanningen je levert, hoe meer energie je verbrandt. Lopen is in dit opzicht natuurlijk efficiënter omdat je per tijdseenheid veel meer energie verbruikt dan bijvoorbeeld bij fietsen, voetballen of roeien.

Besluit? Zet je loop- of stapschoenen nu al klaar voor de eindejaarsperiode en plan liefst elke dag een stevig uitje.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content