Gevaarlijke ziekenhuisbacterie in opmars in België

11/07/12 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:30

De CPE-bacterie is aan een opmars bezig in België. De bacterie, die resistent is tegen verschillende antibiotica, is vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakte gezondheid.

Gevaarlijke ziekenhuisbacterie in opmars in België

In de eerste helft van 2012 werden in ons land 206 gevallen gemeld van de bacterie, meer dan in heel 2011. Twee derde van de gevallen was drager, een derde had een infectie.

Probleem voor mensen met zwakke gezondheid
"Dragerschap van CPE-bacteriën is op zich niet gevaarlijk voor gezonde mensen", zegt Béatrice Jans van het Wetenschappelijk Instituut Volkgezondheid. "Een drager van CPE heeft geen ziekteverschijnselen en weet meestal niet eens dat hij CPE draagt. Doorgaans verdwijnt het dragerschap spontaan na meerdere maanden. CPE-bacteriën kunnen wel een probleem vormen bij mensen met een verzwakte gezondheid, vanwege de infecties die ze bij hen kunnen veroorzaken."

Weinig antibiotica helpen tegen CPE-bacteriën (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën). Infecties met die bacteriën zijn daardoor moeilijk te behandelen.

Antwerpen en Oost-Vlaanderen
Tot voor kort dook CPE vooral op buiten Europa, maar dat is veranderd. Zo doken de voorbije maanden verschillende, met elkaar verband houdende gevallen op in twee ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. "Zij hebben deze CPE vroegtijdig opgespoord en alle nodige maatregelen getroffen", zegt Dirk Wildemeersch van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "De cluster in Antwerpen is hierdoor ingedijkt en ook in Oost-Vlaanderen zet men alles op alles om verdere CPE-overdracht te voorkomen."

De gezondheidsdiensten namen verschillende maatregelen om de opmars van CPE af te remmen. Zo adviseert de Hoge Gezondheidsraad ziekenhuizen om CPE-dragers en -geïnfecteerden geïsoleerd te verplegen, en een onberispelijke handhygiëne toe te passen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners