Genoom Chagas-verspreider ontcijferd

De doorbraak kan tot nieuwe manieren leiden om de oprukkende ziekte te bestrijden. Net als malaria wordt de ziekte namelijk overgedragen door een parasiet die leeft in verschillende bloedzuigende insecten.

Een internationaal team van wetenschappers heeft het genoom ontcijferd van een van de belangrijkste verspreiders van de ziekte van Chagas. De doorbraak kan tot nieuwe manieren leiden om de oprukkende ziekte te bestrijden.

De ziekte van Chagas eist jaarlijks vijftienduizend slachtoffers, vooral in Latijns-Amerika. Wetenschappers spreken soms van het “nieuwe aids”, omdat de ziekte pas laat ontdekt wordt en moeilijk te genezen is, maar snel oprukt.

Net als malaria wordt de ziekte overgedragen door een parasiet die leeft in verschillende bloedzuigende insecten. In het geval van Chagas gaat het niet om muggen, maar meestal om bloedzuigende wantsen die zich in hutten ophouden.

Tien jaar Het genoom van de parasiet was al in kaart gebracht, en nu is een internationaal team van wetenschappers er in geslaagd om hetzelfde te doen voor het genoom van de Rhodnius prolixus, een van de wantsen.

De wetenschappers kozen voor die soort omdat ze het kleinste genoom heeft van de wantsenfamilie. Toch werkten dertig wetenschappers uit Argentinië, Brazilië, Canada, de VS en Uruguay bijna tien jaar lang aan de studie.

Nu ze het genoom van de wants kennen, hopen de wetenschappers te ontdekken waarom de parasiet enkel door de wantsen overgedragen wordt en niet door andere insecten. Als ze daarin slagen, kunnen ze een effectief bestrijdingsmiddel ontwikkelen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content