Gelaatsuitdrukkingen ontwikkelen zich al in baarmoeder

© Thinkstock

Kinderen ontwikkelen in de baarmoeder al een hele variatie van gelaatsuitdrukkingen die bovendien al gedetailleerd genoeg zijn om uit te maken of de baby lacht of droef is.

Kinderen ontwikkelen in de baarmoeder al een hele variatie van gelaatsuitdrukkingen die bovendien al gedetailleerd genoeg zijn om uit te maken of de baby lacht of droef is.

Een ploeg van Britse onderzoekers toonde als eerste aan dat baby’s al voor de geboorte herkenbare gelaatsuitdrukkingen vormen. Ze filmden een aantal baby’s met 3D-echoscopietoestellen verschillende malen opnieuw tussen de 24ste en 36ste zwangerschapsweek.

Spier na spier

De activiteit van de gelaatsspieren, zo bleek, worden vanaf 16 weken voor de geboorte steeds complexer. Rond de 24ste week konden de baby’s slechts één spier tegelijk bewegen. Tien weken later lukte het hen om meerdere spieren gecoördineerd te activeren en daarbij steeds complexere gelaatsuitdrukkingen vorm te geven. Bijvoorbeeld door hun wenkbrauwen te fronsen en hun lippen te tuiten.

Belangrijk want zo zit het repertoire van de gezichtsuitdrukkingen, voor bijvoorbeeld lachen en wenen, al klaar voor de geboorte. Die gelaatsuitdrukkingen zijn trouwens ook essentieel voor de ontwikkeling van de emotionele band met de ouders onmiddellijk na de geboorte.

Prenatale fitness voor foetussen De onderzoekers denken dat de uitvoering van deze bewegingen voor de geboorte nog los staat van de emotionele betekenis ervan. Ze verwijzen naar andere ‘oefeningen’ die baby’s tijdens de zwangerschap uitvoeren. Zoals ademhalingsbewegingen, ook al kan het kind nog niets inademen buiten een beetje vruchtwater.

Omdat de ontwikkeling van gedragpatronen rechtreeks gelinkt is aan de ontwikkeling van het brein hopen de Britten dat hun vaststellingen kunnen bijdragen om mogelijke gezondheidsproblemen nog voor de geboorte op het spoor te komen.

Jan Etienne, journalist Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content