Geen televisie beter voor babyhersenen

20/10/11 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

Baby's en kleuters die vrij kunnen spelen, denken creatiever, ontwikkelen betere oplossingen en bewegingspatronen dan leeftijdsgenootjes die veel tijd doorbrengen voor een scherm.

Televisie is een handige kinderoppas. Veel jonge ouders geven het grif toe. De markt speelt er ook handig op in door de ouders zogenaamd educatieve programma's aan te bieden en die het sluipende schuldgevoel bij de ouders enigszins afkopen.

Minder ontwikkelingskansen

Een slechte oplossing, zo stelt de Amerikaanse academie van kinderartsen. Er is geen bewijs dat de zogenaamde educatieve programma's de ontwikkeling van het kleine grut op enigerlei wijze bevorderen.

Integendeel. Passief opgenomen kennis blijft bij de baby's blijkbaar veel minder hangen dan de oplossingen die ze op hun eigen stokje hebben moeten verzinnen.

Veel aan het scherm hangen, brengt ook de taalontwikkeling van de kinderen in gevaar en dat wordt een wezenlijk nadeel wanneer ze naar de kinderopvang en nadien naar school trekken.

Televisie of videoprogramma's trekken ook de aandacht van de ouders weg en zijn via die omweg ook schadelijk voor de ontwikkeling van de kinderen omdat de interactie met de ouders wegvalt.

Beperk de tijd

Kortom, kleine kinderen zijn veel beter af zonder een scherm. Zeker de allerkleinsten. Ze leren veel meer uit de contacten met anderen dan van een scherm.

De kinderartsen willen televisie of computers niet uit het huis bannen. Maar ze raden aan van zeker met kinderen jonger dan 2 jaar in huis geen televisie aan te zetten.

Laat het kind gewoon rommelen met alles wat als 'speelgoed' in aanmerking komt, adviseren ze. Dat geeft hen de meeste kansen om aan te leren hoe de wereld in elkaar zit en dat is wat ze nodig hebben in hun toekomstige leven.

Kinderen die op eigen houtje spelen, ontwikkelen sneller allerhande interesses en leren ook beter zichzelf bezig te houden. Zelfvertrouwen, zelfstandigheid en een brede interessesfeer zijn eveneens belangrijke kwaliteiten voor een evenwichtig leven laten.

Jan Etienne / Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners