Geen geld voor revolutionaire therapie tegen kanker

Belgische kankeronderzoekers luiden de alarmbel. Hun unieke onderzoek naar een nieuwe therapie tegen kanker, immunotherapie, komt in het gedrang door besparingen in de gezondheidszorg.

Immunotherapie is een relatief nieuwe kankerbehandeling die het immuunsysteem zodanig oppept dat het lichaam van de patiënt de kankertumor zelf gaat aanvallen. Volgens wetenschapsbladen Science en Nature is de methode dé doorbraak van 2013. Maar ondanks indrukwekkende resultaten en internationale erkenning, staat het onderzoek in ons land op de helling. Dat schrijft De Morgen.

Hoop

“De financiële middelen zijn belachelijk laag. Ik vrees echt voor mijn onderzoek”, zegt professor Kris Thielemans van het UZ Brussel. Onderzoekers van de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen, Brussel en Leuven luiden samen de alarmbel. “Als ze onze zuurstof blijven wegnemen, kunnen we evengoed stoppen.”

In het UZ Brussel volgden de afgelopen tien jaar meer dan honderd patiënten de therapie. “Mensen die tot voor kort ten dode opgeschreven waren, krijgen dankzij ons onderzoek weer hoop. Vaak kunnen we de ziekte uitstellen, soms zelfs genezen.”

Besparingen

De universitaire ziekenhuizen klagen dat ze steeds meer onder druk komen door de besparingen in de zorgsector. Bovendien is het immuno-onderzoek duur en blijven de kosten stijgen: van 20.000 euro in 2011 naar 30.000 euro vandaag, per reeks vaccins voor een patiënt. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content