Geen automaten in apotheken

31/01/13 om 12:01 - Bijgewerkt om 12:01

Een automaat met babyvoeding, incontinentiemateriaal of - waarom niet - vrij verkrijgbare pijnstillers in een apotheek? Het mag niet.

Geen automaten in apotheken

© Belga

Dat heeft de Orde der Apothekers besloten. De enige uitzondering zijn automaten met condooms. Die komen de volksgezondheid ten goede.

Er was de laatste maanden behoorlijk wat discussie over het onderwerp. De wereld gaat vooruit en innoveert en die vooruitgang en innovatie moeten ook mogelijk zijn in de apotheek. Nu al werken heel wat apothekers met robotica. Ze scannen even uw voorschriftenbriefje in en ze hoeven zelfs niet meer van hun plaats te komen. Een robot zoekt en vindt de medicatie, print desnoods nog een extra bijsluiter uit en verpakt het geneesmiddel nog net niet in een advertentieloos zakje. Waarom dan ook geen verdeelautomaat met andere, 'onschuldige' apotheekmiddelen zoals anti-allergische huidcrème, zonneproducten, lippenbalsem of pampers voor volwassenen?

Waarde van functie van apotheker als adviseur vervalt

In de marge van grootwarenhuizen zou dit soort automaten kunnen, deze producten mogen immers ook zonder probleem in een grootwarenhuis worden verkocht en grootwarenhuizen zijn helemaal vrij de automaten te zetten waar ze die willen. Net zoals dit soort producten ook zonder probleem via automaten in een stationshal aan de man mogen worden gebracht. Een identieke automaat in of voor de gevel van een apotheek is echter verboden. Niet door de wet, maar wel door de deontologische code van de Order der Apothekers. De meerwaarde van de apotheker ligt hem immers in het advies dat hij bij dit soort producten kan en moet geven. Als het alleen maar gaat om een muntje ingooien en wachten tot het product in de lade valt, vervalt de waarde van de functie van de apotheker als adviseur en begeleider van patiënten.

"De Nationale Raad is van oordeel dat het gebruik van verdeelapparaten enkel een overdreven commercieel en niet toelaatbaar middel is voor de apotheker en dat dit geen enkele verbetering inhoudt voor de volksgezondheid", stelt de Nationale Raad van de Orde. Een uitzondering zijn automaten met voorbehoedsmiddelen die vrij te koop zijn, zoals condooms en glijmiddelen. "Daarbij weegt het voordeel voor de volksgezondheid niet op tegen de deontologie van de apotheker", klinkt het.

Désirée De Poot -de Apotheker

Lees meer over:

Onze partners