'Geef kinderen onder 6 jaar geen nootjes'

05/05/15 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

Elk jaar belanden verschillende kinderen op spoed, omdat ze zich verslikt hebben in een nootje. Een aantal longartsen vragen daarom dat op de verpakking van pindanoten voortaan een waarschuwing zou komen.

'Geef kinderen onder 6 jaar geen nootjes'

© Istock

De overheid zou de waarschuwing 'Niet geschikt voor kinderen' op zakken met pinda's moeten laten zetten. Dat vragen longartsen van het UZ Gent dinsdag in Het Laatste Nieuws. "Elk jaar worden hier tien tot vijftien kindjes op spoed binnengebracht nadat ze zich verslikt hebben in een nootje", aldus de artsen.

De pindanoot is de belangrijkste oorzaak van urgenties voor een longarts, soms zelfs met fatale gevolgen. "Dat is een te weinig gekend probleem", zegt dr. Filomeen Haerynck in de krant. Zij heeft sinds 2002 al twee keer een kindje zien sterven door en pindanoot.

Kinderen vergeten voldoende te kauwen

Op zich is er niets mis met de voedselveiligheid van borrelnootjes, maar bij het eten van pindanootjes en noten in het algemeen, vergeten kinderen voldoende te kauwen, aldus dr. Haerynk. Een stuk pindanoot kan zich dan vastzetten in de luchtpijptak. Het gebit van kleuters en peuters is nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor het moeilijker is om de nootjes fijn genoeg te malen. Zet die nootjes tijdens tuinfeestjes buiten het bereik van kinderen jonger dan 6 jaar, luidt het devies. De longartsen van het UZ willen het miskende risico van pindanootjes aankaarten bij de overheid. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners