Geef je baby langer borstvoeding

27/09/12 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

Werkhervatting is de belangrijkste reden waarom vrouwen stoppen met borstvoeding. Daardoor maken heel wat zuigelingen van 3 maanden willens nillens de overgang naar flesvoeding.

Werkhervatting is de belangrijkste reden waarom vrouwen stoppen met borstvoeding. Daardoor maken heel wat zuigelingen van 3 maanden willens nillens de overgang naar flesvoeding. Moeders die willen werken en borstvoeding geven, moeten die kans krijgen van de werkgever.

In Vlaanderen start 62,9 procent van de moeders met borstvoeding. Eens ze het werk hervatten, zakt hun aantal tot 36,7 procent. Daarmee scoort ons land ondermaats, want in buurlanden, zoals Nederland, Groot-Brittannië, Finland, Italië en Luxemburg, schommelt het aandeel voedende moeders met een baby van 3 maanden tussen 75 en 93 procent. Wat de duur van het moederschapsverlof betreft, bengelen wij trouwens ook aan de staart. De cijfers zijn afkomstig van expertisecentrum omtrent borstvoeding De Bakermat.

Lucas

De Bakermat, Kind en Gezin en Weg Borstvoeding gaan werkgevers nog eens aanporren om een borstvoedingsvriendelijk beleid te voeren. Bij deze campagne hoort overigens de mooie poster van Lucas, die een werklunch heeft met mama. Gratis te downloaden op www.debakermat.be. Dat moet helpen om de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen exclusieve periode voor borstvoeding, namelijk 6 maand, mogelijk te maken.

Momenteel sporen nog te veel werkgevers hun werkende moeders aan om de borstvoeding te stoppen. Volgens het onderzoek van De Bakermat ervaart meer dan de helft van de vrouwen die borstvoeding geven, nog steeds belemmeringen op de werkvloer. Seksistische opmerkingen of gebrek aan een ruimte om rustig af te kolven, zijn schering en inslag. Een verandering in gunstige zin, is slechts mondjesmaat merkbaar. Er zijn wel goede voorbeelden van ondernemingen die zorgen voor kinderopvang en voor een borstvoedingsvriendelijke omgeving. Vooral in de kinderopvang zelf. Tijdens de komende week, de Wereldborstvoedingsweek, worden de bedrijven die zogende vrouwen met zorg omringen, in de bloemetjes gezet.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners