Gedroogd fruit: gigantische suikerbom?

Gedroogd fruit © Istock

Gedroogd fruit bezorgt je geen plakkende handen en heeft bovendien een lange houdbaarheidsdatum. Maar zijn deze vruchten tegelijkertijd een degelijk alternatief voor de verse variant?

Wie lang en gezond wil leven moet voldoende groenten en fruit eten, daarmee vertellen we niets nieuws. Vijf porties, en volgens sommige onderzoekers zelfs zeven, zou een dagelijkse realiteit moeten zijn, geen sinecure voor het merendeel van de bevolking. Om hieraan te voldoen, gaan we op zoek naar alternatieven zoals soep, smoothies en gedroogd fruit. Maar is gedroogd fruit wel een degelijk alternatief? Zijn die kleine stukjes fruit even gezond en voedingsrijk?

Snoep

Time.com legde deze vraag voor aan 5 experten. Wat bleek: volgens 4 van de 5 is gedroogd fruit geen gigantische suikerbom. Al is er wel een belangrijke kanttekening: een stukje gedroogd fruit is namelijk fel gekrompen tegenover een vers exemplaar. Het is dus logisch dat 4 gedroogde abrikozen, meer suiker bevat dan één verse. ‘Als je het water uit vers fruit neemt, krimpt de vrucht tot 75 procent’, legt diëtiste Kristi King (Texas Hospital) uit. Door de kleine afmetingen overeet je je snel (en krijg je teveel suiker binnen).

Voorts moet je er steeds opletten dat je kiest voor gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers. ‘Want in dat laatste geval ben je eigenlijk snoep aan het eten’, aldus David Kats (Yale Universiteit).

Vezels

Naast het feit dat gedroogd fruit nu eenmaal eenvoudiger is om onderweg te eten, is het ook erg vezelrijk. Een doosje rozijnen bevat 1,6 gram vezels, om die zelfde hoeveelheid binnen te krijgen, moet je al heel wat druiven naar binnenwerken.

Ook wat antioxidanten betreft, heeft gedroogd fruit een streepje voor. Wetenschappers ondervonden dat gedroogde vijgen en pruimen een hogere antioxidant-capaciteit hebben dan iedere andere fruitsoort. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content