Gebruik verslavende pijnstillers op tien jaar tijd verdubbeld

© iStock

Het gebruik van opioïde pijnstillers is niet zonder risico. Zo is onder meer popster Prince overleden aan het gebruik van de pijnstillers.

Het gebruik van opioïde pijnstillers in België is op minder dan tien jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft het wetenschappellijk magazine Eos deze maand, op basis van cijfers van het Riziv. Het aantal dosissen steeg van 31 miljoen in 2005 naar ruim 65 miljoen in 2014. Vooral fentanyl en tramadol zitten in de lift.

Opioïde pijnstillers zijn morfineachtige stoffen die verwant zijn met heroïne. Ze zijn erg effectief in het bestrijden van de pijn, maar werken ook verslavend. Het gebruik ervan is nochtans niet zonder risico. In de VS eisen de middelen meer doden dan heroïne en cocaïne samen. Zo is onder meer de popster Prince overleden aan het gebruik van de pijnstillers.

Pijnstillerverslaving

De middelen kunnen een meerwaarde hebben bij bijvoorbeeld kankerpatiënten of patiënten met zware gewrichts- en botpijnen. Maar de pijnstillers worden ook ingezet bij hoofd- of rugpijn. “Campagnes over optimale pijnbestrijding leiden ertoe dat artsen makkelijker sterkere middelen voorschrijven”, zegt Bart Morlion, pijnspecialist aan het UZ Leuven, aan Eos. “Opioïden zijn lange tijd te weinig gebruikt, nu is de slinger in de andere richting doorgeslagen.”

In de Verenigde Staten is het gebruik van opioïde pijnstillers in twintig jaar meer dan vertienvoudigd. Parallel steeg het aantal opnames van opioïdenverslaafden in ontwenningsklinieken.

Volgens het tijdschrift blijkt uit de cijfers van de Vlaamse Drughulpverleningscentra niet dat zich ook hier meer mensen met een verslaving aan pijnstillers aanmelden. Maar dat betekent volgens experts niet noodzakelijk dat er geen probleem is, want het is ook mogelijk dat mensen met een pijnstillerverslaving de weg naar de hulpverlening niet vinden. (Belga/TE)

Partner Content