Frisdrankentaks definitief van de baan

17/09/13 om 19:52 - Bijgewerkt om 20:31

Er komt definitief geen frisdranktaks, die het gebruik van dranken met een hoog suikergehalte had moeten afremmen.

Frisdrankentaks definitief van de baan

Eerder dit jaar liet minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx onderzoeken of een belasting op frisdrank haalbaar was en een gunstig effect op de gezondheid zou hebben. "Intussen werd besloten de taks niet in te voeren", is te horen op het kabinet. "In Denemarken werd het initiatief weer teruggeschroefd en in Frankrijk is er geen bewijs van de effectiviteit. We kiezen er nu voor om eerder preventief te werken en goede afspraken te maken met de sector."

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) is het niet eens met die beslissing. Het Instituut maakt zich sterk dat er geen uitgebreid onderzoek is gevoerd naar de voor- en nadelen van een dergelijke taks.

Overleg met de sector is goed, stelt het VIGeZ, maar frisdrank blijft frisdrank. "Ook een frisdrank die minder suiker bevat, is nog altijd geen voedingsmiddel dat onmisbaar is of bijdraagt tot een gezond voedingspatroon." Het Instituut wil dat de consumptie van groenten, fruit en water meer wordt aangemoedigd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners