Frankrijk waarschuwt voor de ‘Purple drank’

Purper Drank © Wikipedia
Désirée De Poot

Een relatief nieuwe vorm van druggebruik is in Frankrijk opgedoken. Daarbij misbruiken tieners antihistaminica en hoestsiropen om een eigenbereide cocktail te brouwen. Het Franse Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé (ANSM), het zusje van het Belgisch Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) , stuurde een opvallende waarschuwing naar de apothekers.

Als het in een van onze buurlanden regent, dan begint het hier snel te druppelen. Zeker als het om roesmiddelen gaat. In Frankrijk is de laatste tijd een zeer populair drankje opgedoken. De Purple drank bestaat uit een of andere siroop met codeïne, promethazine en frisdrank. Het is niet voor het eerst dat het probleem opduikt. In de VS is dit purperen drankje al langer problematisch bij jongeren. Maar vooral het feit dat het nu zo snel opmars maakt in Frankrijk, baart de overheid zorgen en daarom heeft ze alles op alles gezet om de gezondheidssector zo snel mogelijk en intens te informeren. Bijzondere aandacht gaat naar apothekers, huisartsen, spoedartsen, pediaters, schoolartsen en universiteiten.

De ingrediënten zijn in ons land enkel op voorschrift verkrijgbaar en codeïne is sinds relatief korte tijd enkel toegelaten in hoestdranken voor patiënten ouder dan 12 jaar. Prometazine is in ons land enkel op voorschrift in injecteerbare ampullen te krijgen, maar kennelijk vinden jongeren op een of andere manier wel de weg naar de apotheek om die te bestellen.

Jonge kinderen

De Franse apothekers zijn alvast gealarmeerd en hun is gevraagd om elke verdachte aankoop te signaleren. Tegelijkertijd trekken ook ziekenhuizen aan de alarmbel als ze jongeren binnen krijgen met symptomen die wijzen op misbruik via het paarse drankje. De overheid wijst er ook op dat deze drug zowel door jonge jongens als door tienermeisjes wordt gebruikt. Niet zelden zijn kinderen van amper 12 en 13 jaar er het slachtoffer van.

Symptomen zijn slaperigheid en druggerelateerde gedragsveranderingen zoals opvallende nervositeit, waangedachten of ernstige verwarring. Maar er zijn ook al kinderen opgenomen met ernstige convulsies die lijken op epilepsie-aanvallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content