‘Fonds Medische Ongevallen moet financieel haalbaar blijven’

© Belga

De Federatie Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) vreest dat meer mensen dan verwacht een beroep zullen doen op het Fonds voor de Medische Ongevallen, met een overschrijding van het budget tot gevolg.

De Federatie Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) vreest dat meer mensen dan verwacht een beroep zullen doen op het Fonds voor de Medische Ongevallen, met een overschrijding van het budget tot gevolg. De federatie waarschuwt dat het fonds financieel haalbaar moet blijven.

Het lang aangekondigde Fonds voor de Medische Ongevallen gaat op 1 september van start. Het fonds, dat deel uitmaakt van het Riziv, voorziet een vergoeding voor slachtoffers van medische fouten, die tot nu toe vaak lang moesten wachten op hun geld. De procedure is eenvoudig en gratis voor het slachtoffer. Als blijkt dat de zorgverlener een fout heeft gemaakt, betaalt de verzekering, zo niet komt het fonds tussenbeide.

De FVIB en de bij haar aangesloten organisaties van zelfstandige zorgverstrekkers hebben echter een aantal bedenkingen. “We zijn niet tegen het principe van een schadevergoeding, maar het geheel moet financieel haalbaar blijven. Zowel voor de zelfstandige zorgverstrekker zelf, als voor het Riziv dat een deel financiert”, zegt Jan Sap, secretaris-generaal van FVIB.

Vrees voor toenemende schadeclaims

Volgens de federatie zal het Riziv in zijn voorziene budget gezondheidszorg rekening moeten houden met een stijging als gevolg van toenemende schadeclaims. Daarnaast pleit FVIB voor een indexsysteem waaraan de verzekeringspremies van zorgverstrekkers gekoppeld zijn. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content