Fastfoodeters blijven aantal calorieën onderschatten

29/05/13 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

Stuur meer dan 2.000 volwassenen en jongeren naar een van de 89 fastfoodrestaurants in vier Amerikaanse grootsteden. Vraag hen na de maaltijd hoeveel calorieën ze volgens henzelf hebben binnengespeeld... En ondervind vooral hoezeer ze dat getal onderschatten.

Fastfoodeters blijven aantal calorieën onderschatten

© Thinkstock

Het hele onderzoek heeft maar liefst twee jaar aangesleept en de metingen gebeurden zowel bij de lunch, na het vieruurtje en na de avondmaaltijd. De ondervraagde restaurantgangers waren volwassenen, tieners en lagere schoolkinderen.

Misschien eerst toch het goede nieuws: de maaltijden die de jongste kinderen kozen, waren minder calorierijk dan die van de volwassenen. Maar daar stopt het goede nieuws dan ook. Of de restarantgangers nu aten in McDonalds, Burger King, Subway, Wendy's, KFC of Dunkin'Donuts... ze aten te veel. Het gemiddelde aantal calorieën dat de volwassenen tijdens één maaltijd verorberden, was 836. Bij de tieners ging het om 756 calorieën en de lagere schoolkinderen 733 calorieën. Ter herinnering: één calorie is goed voor 4,18 kJ.

Volwassenen onderschatten de caloriewaarde van hun maaltijd met gemiddeld 175 calorieën, idem voor kinderen. De tieners scoorden het slechtst in de schatting: zij dachten gemiddeld 259 calorieën minder te hebben gegeten dan in realiteit. De onderzoekers stelden bovendien ook nog vast dat de omvang van de maaltijd ook de schatting beïnvloedde: hoe calorierijker de maaltijd, hoe meer het aantal calorieën werd onderschat.

De conclusie van de wetenschappers is dan ook dat elke maaltijd in een fastfoodrestaurant een calorielabel zou moeten krijgen. Alleen op die manier kunnen klanten het aantal calorieën juist leren inschatten.

Lees meer over:

Onze partners