Fastfood vergroot risico op zware astma bij kinderen

14/01/13 om 18:46 - Bijgewerkt om 18:46

Kinderen en adolescenten die meer dan drie keer per week fastfood naar binnen werken, lopen meer risico op zware astma, allergische rinitis en eczema.

Fastfood vergroot risico op zware astma bij kinderen

© belga

De link tussen fastfood en ernstige problemen met de luchtwegen bleek algemeen, waar de jongeren ook woonden, wat hun sociale achtergrond was of welk geslacht ze hadden. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland.

Het onderzoek startte al in 1991 en werd gevoerd in een 100-tal landen. De wetenschappers verzamelden gegevens bij 319.000 adolescenten van 13 tot 14 jaar en bij 181.000 kinderen van 6 tot 7 jaar. De jongeren en de ouders van de jongste kinderen kregen vragen over hun voedingsregime en de ernst van hun problemen met de luchtwegen over de voorbije twaalf maanden.

Fastfood bleek het enige voedingstype dat gelinkt kon worden aan een verergering van de symptomen. Drie keer of meer per week de tanden zetten in een sappige hamburger, vergrootte de kansen op ernstige astma met 39 procent bij de adolescenten. Bij de kinderen van 6 tot 7 jaar was dat 27 procent. Al die vettigheid werkte ook de risico's op een allergische rinitis of zware eczema in de hand. Fruit eten daarentegen bleek een beschermend effect te hebben.

De onderzoekers leggen er wel de nadruk op dat ze geen oorzakelijk verband gevonden hebben. De statistische "associatie" dient nog aan bijkomend onderzoek te worden onderworpen, luidt het.

Mocht hun stelling hard gemaakt kunnen worden, zou dat evenwel van wezenlijk belang zijn voor de publieke gezondheid wereldwijd, weten de wetenschappers. Overal blijft het verbruik van fastfood de hoogte ingaan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners