Farmagroep exclusieve verdeler spoedtest ebola

29/12/14 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

De Zwitserse farmagroep Roche heeft toestemming gekregen voor het spoedgebruik van een test om ebola vast te stellen. De test biedt binnen de drie uur antwoord.

Farmagroep exclusieve verdeler spoedtest ebola

© Reuters

De Zwitserse farmagroep Roche heeft van het Amerikaanse agentschap Food and Drug Administration (FDA) de toestemming gekregen voor het spoedgebruik van een test om ebola vast te stellen.

De 'LightMix Ebola Zaïre test' stelt de aanwezigheid van het virus vast in bloedstalen. Binnen de drie uur kan een antwoord verkregen worden. De test kreeg eveneens het Europese merkteken CE via de Duitse fabrikant TIB Molbiol. Roche is de exclusieve verdeler, aldus het financieel persagentschap Bloomberg.

Omslachtige procedures

Momenteel maken de twaalf mobiele labo's in Guinee, Sierra Leone en Liberia gebruik van omslachtige procedures, die tot zes uur nodig hebben en een hoge kost met zich mee brengen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil nieuwe, goedkopere tests, waarbij een bloedstaal wordt genomen via een vingerprik en die resultaat bieden "in minder dan 30 minuten".

Het aantal doden door de ebola-epidemie in West-Afrika bedraagt 7.693 op een totaal van 19.695 gevallen in die drie meest getroffen landen, aldus de WHO. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners