'Farmaceutische industrie domineert onderzoek naar diabetes'

03/07/15 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:31

Een kleine groep wetenschappers domineert het onderzoek naar diabetes. De wetenschappers werken vaak voor of met de farmaceutische industrie. Dat roept vragen op.

'Farmaceutische industrie domineert onderzoek naar diabetes'

diabetes © Istock

Een kleine groep wetenschappers domineert het onderzoek naar diabetes. De wetenschappers werken vaak voor of met de farmaceutische industrie. Dat roept vragen op, zeggen wetenschappers.

Onderzoekers gingen na wat er van 1993 tot 2013 aan wetenschappelijke artikels verschenen was over diabetesbehandelingen die het glucosepeil verlagen. Het bleek om 3782 artikels te gaan, geschreven door 13.592 auteurs.

In maar liefst een derde van alle artikels werden dezelfde 110 auteurs genoemd. Ze waren ook auteur van 991 studies, of 20 studies per auteur. Van die 110 auteurs blijkt bijna de helft in dienst te zijn van farmaceutische bedrijven en ruim de helft blijkt nauw samen te werken met de farmaceutische industrie. Van hun 991 studies blijken er ook 906 gesponsord te zijn.

Belangenconflicten

Het grootste deel van de 110 auteurs komt uit de Verenigde Staten, Italië, Groot-Brittannië en Duitsland. De onderzoekers vonden slechts 42 studies die als volledig onafhankelijk kunnen worden bestempeld.

De dominantie van de kleine grote wetenschappers geeft aanleiding tot onevenwichtigheid en belangenconflicten, waarschuwen de onderzoekers in de vakpublicatie The BMJ. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners