Facebook-campagne moet vooroordelen psoriasis wegwerken

29/10/13 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:56

Naar aanleiding van de Wereld Psoriasis Dag willen drie Belgische patiëntenverenigingen via de sociaalnetwerksite Facebook de huidziekte onder de aandacht brengen. 'Hoe meer likes, hoe meer er van de campagne verschijnt.'

Facebook-campagne moet vooroordelen psoriasis wegwerken

Psoriasis BELGA PHOTO OLIVIER PAPEGNIES © BELGA

De nieuwe Vlaamse sensibiliseringscampagne over de huidziekte psoriasis wordt afgetrapt op Wereld Psoriasis Dag (29 oktober). Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening die vooral de hoofdhuid, knieën en ellebogen treft.

Om een groot publiek te sensibiliseren kozen de drie Belgische patiëntenverenigingen GIPSO vzw, Psoriasis-Contact en Psoriasis Liga Vlaanderen vzw voor een Facebook-campagne. Het doel van de campagne is om vooroordelen over Psoriasis uit de wereld te bannen. "Alleen zo kunnen mensen die dagelijks met psoriasis moeten leven, begrepen en gesteund worden", klinkt het.

De campagne staat nog niet volledig online, hoe meer mensen de pagina 'leuk vinden', hoe meer informatie er verschijnt.

Niet besmettelijk

Aan de hand van filmpjes verspreid via die Facebookpagina willen de drie organisaties een menselijk beeld van de ziekte neerzetten. Ze deinzen er niet voor terug om patiënten op een ontroerende en ietwat persoonlijke manier in de kijker te zetten.

Van de 300.000 Belgische patiënten, heeft 20 procent te kampen met een ernstige vorm van psoriasis. De oorzaken van de ziekte zijn voorlopig nog onbekend, maar een genetische factor zou een rol spelen. De ziekte is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet besmettelijk.

Ongeneeslijk

Psoriasis kent verschillende vormen, maar tachtig procent van de patiënten krijgt een rode en geïrriteerde huid. Daarop kunnen bleke schilfers voorkomen. Dit veroorzaakt erge jeuk en zelfs bloedingen. Psoriasis kan bovendien lijden tot ontstekingsziektes die gepaard gaan met stijfheid, pijn en zwelling van de gewrichten.

Tot op vandaag is de ziekte ongeneeslijk, maar doeltreffende behandelingen zorgen ervoor dat patiënten toch een kwaliteitsvol leven kunnen leiden. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners