Experimenteel medicijn ZMapp is werkzaam bij met ebola besmette apen

30/08/14 om 02:37 - Bijgewerkt om 02:37

Het experimentele middel ZMapp heeft bij een studie op apen aangetoond werkzaam te zijn. Alle apen die bij de studie met ebola waren besmet, overleefden het virus door de behandeling, zelfs in gevorderde stadia van de ziekte.

Experimenteel medicijn ZMapp is werkzaam bij met ebola besmette apen

© REUTERS

De onderzoekers publiceerden hun gegevens in vakblad Nature en noemden het een "heel belangrijke stap voorwaarts", zo meldde ook de Britse openbare omroep BBC.

Bij het experiment kregen 18 resusapen het medicijn toegediend. Zij overleefden het allemaal, zelfs indien het medicijn pas werd toegediend vijf dagen na de infectie met een stam van ebola die in 1995 in Congo had gewoed. Bij die dieren kon het virus 21 dagen na de infectie niet meer vastgesteld worden. Bij eerdere testen, die vorige versies van de geneesmiddelencocktail konden verbeteren, was de behandeling veel vroeger na de infectie gestart.

Daarnaast kregen drie besmette apen het medicijn niet toegediend om de werkzaamheid bij de andere apen te controleren. Zij overleden binnen de acht dagen. De virusstam die in Guinee is vastgesteld en aan de basis van de huidige epidemie in West-Afrika ligt, was bij de start van het experiment niet beschikbaar.

ZMapp moet nog klinisch getest worden om de efficiëntie en onschadelijkheid vast te stellen. Bij zeven spoedgevallen is het middel toegediend, waarbij twee het niet overleefden. Ook die toepassing kan echter geen duidelijkheid verschaffen over de reële werkzaamheid. De balans van de ebola-epidemie blijft stijgen, met volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) intussen meer dan 1.500 doden.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners