Europese Dag van de Beroerte: deze 6 symptomen helpen je een beroerte te herkennen

© iStock

In ons land krijgen 19.000 mensen jaarlijks een beroerte, maar slechts een op de vijf patiënten wordt op tijd in het ziekenhuis opgenomen. Dat zegt de Belgische Raad voor Beroerten aan de vooravond van de Europese Dag van de Beroerte.

Bij een beroerte ontstaat er een plotse verstoring van de doorbloeding in de hersenen. De meest voorkomende vorm is een herseninfarct, waarbij een bloedklonter de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen blokkeert. Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheur in een hersenbloedvat.

Ongeveer 15 % van de patiënten overleeft een beroerte niet. Daarmee is het in onze samenleving de derde belangrijkste doodsoorzaak .Ongeveer de helft van de patiënten overlijdt bovendien binnen het eerste jaar nadat zij een beroerte kregen en zij die wel overleven houden hier vaak beperkingen aan over. Dat kan gaan van halfzijdige verlamming of taalproblemen tot gezichtsstoornissen of geheugenverlies. Door revalidatie kunnen patiënten wel een deel van hun mogelijkheden herwinnen.

Op de Europese Dag van de Beroerte gaat er veel aandacht naar het herkennen van symptomen van een beroerte omdat snel ingrijpen levens kan redden. De Belgische Raad voor Beroerten hanteert voor de herkenning van de symptomen de FAST-test. FAST staat voor Face, Arm, Speech en Time. “Vraag de patiënt om te glimlachen. Blijkt dat een van de mondhoeken scheef hangt, is dat al een eerste teken”, zegt André Peeters, neuroloog en voorzitter van de Belgische Raad voor Beroerten. “Hef vervolgens de arm van de patiënt op -tot 45 graden wanneer de patiënt ligt en tot 90 graden wanneer de die rechtop zit- en vraag om deze positie vijf seconden aan te houden. Ga na of de patiënt moeite heeft om te praten, bepaal de tijdsduur van de symptomen en bel onmiddellijk het nummer 112”.

Hoe een beroerte herkennen?

Bij een beroerte is het cruciaal om snel te handelen om zo hersenbeschadiging te kunnen beperken. Daarom zes mogelijke symptomen van een beroerte op een rij:

1. Plotse verlamming van een arm en/of been, aan één kant van het lichaam

2. Scheef hangende mond

3. Verminderd gezichtsveld of dubbelzicht

4. Niet meer kunnen spreken of articuleren

5. Geen taal begrijpen

6. Coördinatieproblemen of dronkenmansgang

Hoe een beroerte voorkomen?

Zoals bij alle ziektes is voorkomen belangrijker. Beroertes zijn in 80 procent van de gevallen te vermijden. Een verhoogde bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor een beroerte.

1. Laat uw bloeddruk regelmatig controleren

2. Eet gezond

3. Beweeg voldoende

4. Rook niet

5. Vermijd overgewicht

6. Verlaag uw cholesterol

7. Verlaag uw bloedsuikerspiegel

(AVE/TE)

Partner Content