Europa wil aantal calorieën op verpakking van alcoholische dranken

29/04/15 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:15

Het Europees parlement wil dat alcoholische dranken verplicht worden het aantal calorieën te vermelden op de verpakking. 'Wist je dat een groot glas wijn evenveel calorieën bevat als een stuk cake?'

Europa wil aantal calorieën op verpakking van alcoholische dranken

© Michel Vaerewijck

Het Europees parlement wil veel strengere regels rond alcohol. Een van de maatregelen is het vermelden van de voedingswaarden (waaronder calorieën) op de verpakking.

155,8 miljard euro, dat was in 2010 de geschatte indirecte kost van alcoholmisbruik in Europa. 'De meeste mensen hebben geen idee hoeveel calorieën er in hun drank zit', aldus de EU in een persbericht. 'Daardoor draagt alcohol vaak op een sluimerende manier bij tot overgewicht en obesitas.'

Om de burgers beter te informeren dienden parlementsleden een resolutie in waardoor alle alcoholische dranken voortaan nauwkeurig zouden moeten vermelden welke voedingswaarden ze bevatten.

Glas wijn = stuk cake

'Alcohol wordt gekoppeld aan meer dan zestig chronische ziekten en obesitas, maar veel mensen realiseren zich niet hoeveel calorieën alcoholische dranken bevatten. Een groot glas wijn bijvoorbeeld, bevat dezelfde hoeveelheid calorieën als een plakje cake. Consumenten hebben recht op duidelijke, eerlijke etikettering om hen in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen', verdedigt Glenis Willmott (Brits lid van de S&D-fractie) het voorstel.

Andere voedingsmiddelen en dranken zijn al langer verplicht om op hun verpakking te vermelden hoeveel suiker, vet en eiwitten ze bevatten. Dat alcoholische dranken hier tot nu toe van gevrijwaard bleven is volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen) te wijten aan lobbygroepen.

De Royal Society for Public Health vergelijkt een piña colada met een cheeseburger, een glas witte wijn met een stuk pizza en een pintje blond bier met zowaar 90 aardbeien. 'Alcohol kan niet in het lichaam worden opgeslagen, maar wordt in de lever in acetaat omgezet en in het bloed vrijgegeven, waardoor het lichaam minder vet verbrandt', stelt het onderzoeksrapport.

Wil je nu al precies weten hoeveel je consumeert?

Het alcoholgehalte van alcoholische dranken wordt altijd op het etiket weergegeven, uitgedrukt in % vol. Dat alcoholpercentage, dat gelijkstaat aan de graden (10% vol is bijvoorbeeld gelijk aan 10°), geeft aan hoeveel milliliter alcohol er in 1 liter van de drank zit. Zo bevat 1 liter wijn van 10% vol 100 ml alcohol. Omdat het soortelijk gewicht van alcohol 0,8 gram is, weegt 1 liter pure alcohol echter niet 1 kilogram, maar 800 gram. Met de volgende formule kun je de hoeveelheid alcohol (in gram) van je consumptie berekenen:

(Hoeveelheid in centiliters x alcoholpercentage x 0,8) /10

Voorbeeld: 1 flesje bier (33 cl) van 8,5% vol (een Duvel bijvoorbeeld) levert 22,5 g alcohol, hetzij 157 calorieën.

De resolutie, waarover vandaag wordt gestemd in het Europees Parlement, eist ook een eenduidige leeftijdsgrens: geen alcohol onder de achttien jaar. Want vandaag verschilt de toegestane leeftijd om alcohol te mogen drinken van lidstaat tot lidstaat. In België bijvoorbeeld is alcohol verkrijgbaar vanaf 16 jaar. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners