Enquête: Minder cannabis, maar meer xtc in uitgaansleven

© Belga

Het gebruik van illegale drugs zoals cannabis in het uitgaansleven daalt, terwijl het gebruik van de partydrug xtc is erg toegenomen.

Voor het eerst daalt het totale gebruik van illegale drugs, al neemt het gebruik van de partydrug xtc wel toe. Eén op de vijf bevraagde uitgaanders slikte vorig jaar xtc. Dat blijkt uit het jongste Uitgaansonderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Alcohol blijft de meest gebruikte legale drug met verontrustende verschijnselen zoals indrinken (‘om in de sfeer te komen’, ‘omdat het goedkoper is’) en binge drinken (6 glazen of meer op 2 uur bij mannen, 4 glazen of meer op 2 uur bij vrouwen).

Omdat het expertisecentrum VAD al sinds meer dan een decennium om de drie jaar een uitgaansonderzoek uitvoert, kan het een aantal evoluties in het uitgaansleven in kaart te brengen. Ook vorig jaar werden weer 770 Vlaamse uitgaanders bevraagd.

Op café

Vooreerst valt het op dat het illegale druggebruik is gedaald: in 2003 had de helft van de uitgaanders het afgelopen jaar illegale drugs gebruikt, in 2015 daalde dit tot 4 op de 10. Maar dat geldt dus niet voor elke drug. Zo evolueerde het gebruik van xtc van 19 procent in 2003 en een daling tot 10 procent in 2009, naar een piek van 22 procent in 2015. Naast een grote toename van xtc is er ook de opkomst van de hallucinogene stof ketamine en de verontrustende opmars van Nieuwe Psychoactieve Stoffen waarvoor het VAD-rapport waarschuwt.

Regelmatig ‘op stap gaan’ blijkt voor feestvierders vandaag de dag in de eerste plaats op café te gebeuren: de helft van de bevraagde uitgaanders gaat minstens één keer per week op café. Fuiven en clubs worden door één op de zes minstens één keer per week bezocht. Bijna alle bevraagde uitgaanders drinken alcohol, zeven op de tien drinkt regelmatig. Alcohol drinken gebeurt vaak op de uitgaansavond zelf, terwijl ‘indrinken’ voor velen een vast ritueel lijkt. Ook het feit dat een derde van de uitgaanders regelmatig aan ‘binge drinking’ doet, verdient de nodige preventie-aandacht. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content