Elk jaar 22 miljoen nieuwe kankerpatiënten in 2030

03/02/14 om 14:56 - Bijgewerkt om 14:56

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht een stijging van 14 naar 22 miljoen nieuwe kankerpatiënten per jaar in de volgende twintig jaar. Voor diezelfde periode voorspelt de organisatie ook een toename van het aantal overlijdens door kanker van 8,2 miljoen naar 13 miljoen per jaar. Dat staat te lezen in het Wereldkankerrapport van 2014.

Elk jaar 22 miljoen nieuwe kankerpatiënten in 2030

Een jongen wacht samen met zijn grootmoeder op de start van zijn chemotherapie. © Reuters

Directeur Christopher Wild van het International Agency for Research on Cancer (IARC), het agentschap van de WHO dat zich specialiseert in kankeronderzoek, noemt die cijfers alarmerend. "Deze nieuwe cijfers geven een sterk signaal dat onmiddellijke actie nodig is. Hoewel er vooruitgang geboekt is, kunnen we kanker niet alleen met behandelingen oplossen. Er is meer inzet nodig op het vlak van preventie en vroege opsporing." De WHO maakt zich sterk dat ongeveer de helft van alle kankergevallen vermeden zou kunnen worden, mocht alle beschikbare kennis correct worden toegepast.

Preventie

De stijging treft vooral ontwikkelingslanden. Meer dan 60 procent van de kankergevallen doet zich voor in Afrika, Azië en Centraal- en Zuid-Amerika. In die gebieden vallen ongeveer 70 procent van de

kankerdoden. "In lage- en midden-inkomenslanden is het cruciaal dat overheden regulerende maatregelen opleggen om hun burgers te beschermen en plannen voor kankerpreventie invoeren", zegt co-auteur van het rapport Bernard Stewart.

In 2012 waren long- (1,8 miljoen gevallen), borst- (1,7 miljoen) en dikkedarmkanker (1,4 miljoen) wereldwijd de meest voorkomende kankers. De meeste overlijdens waren het gevolg van long- (1,6 miljoen), lever- (0,8 miljoen) en maagkanker (0,7 miljoen). (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners