Eieren gezond of niet? 10 feiten
Bij Pasen horen eieren. Maar zijn eieren eigenlijk gezond of zijn het echte cholesterol- en caloriebommen? 10 feiten op een rij.
1. Elke dag een ei
Wie geen cholesterolproblemen heeft, mag iedere dag een ei eten. Heb je te veel cholesterol, dan beperk je de consumptie beter. Eén ei bevat gemiddeld 200 miligram cholesterol. Dagelijks eten we beter niet meer dan 300 miligram.
2. Bewaren in koelkast
Eieren worden sneller oud op 1 dag kamertemperatuur dan op 1 week koelkast.
3. Slecht ei zinkt in water
Een slecht ei drijft boven in een bakje water; verse eieren zinken.
4. Dooier versus eiwit
Het meeste eiwit zit in de dooier en niet in het wit. De dooier dus zeer is zeer proteïnerijk.
5. Alle eieren bevatten cholesterol
Hoewel sommigen het beweren, kun je geen ‘designer-eieren’ kopen zonder cholesterol. Alle eieren bevatten cholesterol: hoe groter hoe meer. Dankzij speciaal kippenvoer bevatten sommige wel extra omega 3-vetzuren.
6. Vrije uitloop
Eieren van kippen met vrije uitloop zijn vaker vervuild. Eieren van scharrelkippen bevatten doorgaans meer dioxines dan eieren uit legbatterijen.
7. Salmonella in rauwe eieren
Gerechten met rauwe eieren, zoals mayonaise en chocomousse, verhogen het risico op salmonellabesmetting. Drie op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Als je een besmet ei niet kookt of bakt, kun je ziek worden.
8. Eieren zijn geen dikmakers
Een ei bevat gemiddeld 90 kcal. Dat is amper 5 procent van de dagelijkse energiebehoefte.
9. Eieren bevatten veel vitamine D
Eieren zijn een belangrijke bron van vitamine D. Het hoge vitamine D-gehalte is een goede reden om af en toe een ei te eten.
10. Houdbaarheid
De houdbaarheid bedraagt officieel 28 dagen, ongeveer 1 maand, gerekend vanaf de legdatum.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier